Világszerte kiélezett verseny folyik a sikeres hullámerőmű kifejlesztéséért, amely óriási nyereséget ígér. A Der Spiegel című német hetilap különszáma részletesen foglalkozik az óceánok erejét hasznosító elképzelésekkel.

A világ áramszükségletének 15 százalékát lehetne fedezni a tengerek és óceánok hullámzásának energiájából - állapította meg az Energia Világtanács (World Energy Council, WEC) Londonban. Ez kétszer annyi energia, mint amennyit jelenleg a világ összes atomerőműve termel. A mérnökök száz év óta foglalkoznak a tenger energiájának hasznosításával, inkább kevesebb, mint több sikerrel.

A birkatenyésztéséről és whiskyjéről híres nyugat-skóciai Islay szigetén működik a világ első olyan hullámerőműve, amely nyilvános energiahálózatba továbbítja az áramot. A Csigának nevezett erőmű egy húsz méter széles betonházból és a turbinából áll, amely a tenger felől nyitott. A turbina a kezdeti nehézségek ellenére sikeresnek mondható, ezért a német Siemens egyik leányvállalata két évvel ezelőtt megvásárolta.

Forrás: Wavegen

A Limpet Islay-n

Szakértők szerint azonban a parton fölépített hullámerőművek nem tudnak konkurálni a szélenergiával, ezért a nyílt tengeren kell hullámerőműveket létesíteni, ugyanis a hullámoknak ott átlagosan ötször annyi energiájuk van, mint amikor a parthoz érnek. Wave dragon, azaz Hullámsárkány a neve annak a találmánynak, amelyet a müncheni műegyetemen vizsgálnak. A walesi tartományi kormányzat kész 7 és fél millió eurót fektetni a kísérleti példányba, ami 33 ezer tonna súlyú és 300 méter széles. Miniformátumban már három éve működik a dán partoknál, így a walesiek gyakorlatilag biztosra mennek. Portugália is azt tervezi, hogy egy 50 megawattos hullámerőmű parkot épít dán technikával.

Forrás: Wavedragon

A Wave dragon-t 8 éve kezték el fejleszteni, majd tesztelni Dániában és Írországban

Közben Skóciában amerikai és norvég részvétellel a Pelamis nevű technológiát alkalmazzák. A hullámerőművek számára a legnagyobb veszély a vihar, amely ellen vagy tömeggel lehet védekezni, vagy azzal, hogy az ember egyszerűen elbújtatja az erőművet. Ezt tudja a tengeri kígyó, amely az orkánban alámerül - olvasható a Der Spiegel különszámában.

Forrás: oceanpd

Egy átlagos méretű - 40 berendezésből álló - Pelamis-farm egy négyzetkilométer kiterjedésű, és 20 ezer otthont láthat el energiával