Gyérebb élővilág, földcsuszamlások követhetik a kaliforniai erdőtüzeket

Vágólapra másolva!
A dél-kaliforniai erdőtüzek maradandó károkat okoznak az élővilágban, és ami a legaggasztóbb, fokozhatják a további erdőtüzek gyakoriságát - mutattak rá amerikai kutatók, akik az emlékezetes 2003-as tűzvész következményeihez hasonló pusztulása számítanak.
Vágólapra másolva!

A gyönyörű ősi fenyvesek és tölgyesek kiégett csonkjai közt gyorsabban terjednek az agresszív gyom- és fűfélék, amelyek kiszorítják a felperzselődött területekről az őshonos növényfajokat. Ráadásul, mivel a gyom- és fűfélék gyökere nem nyúlik mélyre, fokozódik a talajerózió és a földcsuszamlások veszélye. Élőhelyük megszűnése miatt madarak, rágcsálók, hüllők és egyéb állatfajok kerülnek a kipusztulás szélére. A környezeti károk főként ott jelentősek, ahol az utóbbi években többször is felperzselődött a terület - hívták fel a figyelmet San Diego megye szakemberei.

Forrás: EPA

Ajánlat: Tűzvihar Kaliforniában - a hét műholdképe

A mostani tűzvész nagyjából azt a területet érinti, amely az emlékezetes cédrustűzben négy éve már leégett. A természetvédők amiatt agódnak, hogy a 2003 óta eltelt idő alatt ugyan megindult a vegetáció megújulása, ám a növendékfák még nem hullattak magokat, ezért a mostani pusztulás után nem lesz miből új magoncoknak sarjadnia. A természet meglepő öngyógyításra képes, és az erdő- és bozóttüzek korábban sem voltak ismeretlenek a vidéken. A kaliforniai természeti környezet számára bizonyos szempontból hasznosak az időről időre feltámadó erdőtüzek: számos őshonos növény sarjadása csak tűz hatására indul meg. A szakemberek ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy az egyre szárazabb és melegebb idő hatására az erdőtüzek már vészesen gyakoriak, és egyre intenzívebbek, így az őshonos növényzetnek nincs elég ideje a megújulásra.

E hét közepéig 172 400 hektárnyi terület feketedett el a dél-kaliforniai Ventura megyétől a mexikói határig. Az emlékezetes cédrustűz 2003-ban összesen 110 480 hektárt perzselt fel.