Rohamtempóban olvad a chilei Echaurren-gleccser

Vágólapra másolva!
Az évszázad második felében elolvadhat a chilei Echaurren-gleccser. Az Andok nyugati lejtőin aláereszkedő jégár évente tizenkét métert zsugorodik, s ha ez így folytatódik, veszélybe kerülhet a főváros, Santiago de Chile vízellátása, amelynek bő kétharmadát az Echaurren adja.
Vágólapra másolva!

A dél-amerikai ország egyik legjelentősebb vízszolgáltatójának (Dirección General de Aguas de Chile) gleccserszakértője, Antonio Vergara úgy nyilatkozott, hogy ha az olvadás a jelenlegi ütemben folytatódik, akkor ötven éven belül az Echaurren és több más fővárosközeli kis gleccser is eltűnik. Az Echaurren táplálja többek között a Majpo-folyót és annak egyes mellékágait is, ezáltal Santiago de Chile legfontosabb vízkészleteit.

A gleccserek eltűnése esetén Chile új vízkészleteket kényszerül majd keresni, ami a népesség nagyszabású mozgásához vezet majd - figyelmeztet Vergara. Az Andok nyugati lejtőin, a fővárostól mintegy 50 kilométerre elterülő Echaurren-gleccser a világ tíz legjobban megkutatott gleccsereinek egyike.

A Földön az átlagos gleccserolvadási, pontosabban visszahúzódási ráta az 1980 és 1999 közötti időszakban mért évi átlagosan 30 centiméterről 2006-ra 1,5 méterre emelkedett - figyelmeztetett korábban az ENSZ. A világ leggyorsabban olvadó gleccsere, a norvég Breidalblikkbrea az említett évben mintegy 3 méterrel húzódott vissza.