Milyen legyen a Mars felszínére érkező első legénység ideális időbeosztása? Hogyan lehet minimálisra csökkenteni a helyzetből, a bezártságból és a feszített munkatempóból adódó konfliktusokat? Milyen eszközöket lehet hatékonyan és biztonságosan alkalmazni űrruhában a terepen? A válaszok részben a földi szimulációs bázisokról érkezhetnek, amelyek egyikének áprilisban tisztán magyar legénysége lesz.

Az első emberes Mars-utazás legkorábban 2030 körül esedékes, de technikai és logisztikai szempontból is nagyon sok még az ismeretlen pont az expedícióban. A fejlesztések nagy része a NASA intézményeiben zajlik, ahol a jövő űrutazóinak tervezett technológiákat fejlesztik. Az előkészületeknek egy kisebb és sokkal olcsóbb vonatkozása az emberes marsfelszíni munka tesztelése. Utóbbi céljából alakult a Mars Society nevű civil szervezet, amely jórészt a NASA-tól függetlenül, bár alkalmanként azzal együttműködve végez előkészítő kutatásokat.

Rövid és hosszú út a Marsra

Az emberes marsutazás végrehajtására készült forgatókönyveknak két fő típusa van: a rövid és a hosszú küldetés. A rövid változat szerint az asztronauták 200-230 nap alatt jutnak a vörös bolygóhoz, majd arra leszállva a felszínen mintegy 30-40 napot töltenek. Ezt követően vissza is indulnak, hogy még elérjék a Marsnál beljebb és ezért gyorsabban keringő Földet. Ebben az esetben a teljes expedíció időtartama 500-550 nap körüli.

A bolygón töltött egy hónap azonban kevés munkára elegendő, ezért sokan a hosszabb expedíciót javasolják. Utóbbi esetben a leszállást követően a legénység addig marad a Marson, amíg egy keringéssel később ismét a bolygó közelébe nem kerül a Föld. Ekkor gyorsabb pályán 150 nap az odaút, és közel ugyanennyi hazafelé, azonban a kettő között 600 napot, majd két földi évet lehet a Marson dolgozni. Ez már sokkal több feladat elvégzéséhez elegendő - mindehhez azonban alaposan meg kell ismerni, miként lehet élni és dolgozni az extrém viszonyok között.

Ennek tesztelésére két ún. Mars-szimulációs bázist létesítettek: az USA belső sivatagos vidékén lévő MDRS-t (Mars Desert Research Station), és a kanadai sarkvidék Devon-szigetén lévő FMARS (Flashline Mars Desert Research Station) állomást. Az MDRS-en 2008. április 13-25. között csak magyar szakemberekből álló gárda teljesít szolgálatot.

Visszatérő Mars-utazó az [origo]-tól

Kereszturi Ákos, a Magyar Csillagászati Egyesület és a Mars Society hazai tagozatának tagja, az [origo] Világűr rovatának vezetője 2004-ben az első magyarként vett részt az amerikai Mars-analógia kutatásban, ő már járt az MDRS-bázison. Akárcsak akkor, most is az lesz a fő feladata, hogy a legénység geológusaként a földtani kutatómódszereket a feltételezett marsbéli viszonyokhoz és a biztonsági követelményekhez optimalizálja. Részletes élménybeszámolóját a küldetés után olvashatják.A sivatagi kutatóállomás

A legénység lakóhelye a HAB (Hablity) nevű egység, amely egy 8 méter átmérőjű, kétszintes, henger alakú épület. Felső emeletén a személyes lakószobák és egy tárgyalóként, számítógépszobaként és étkezőként egyaránt szolgáló tér található. A földszinten a fizikai, kémiai, biológiai és geológiai laboratóriumok vannak, valamint a szerelőműhely. Itt található továbbá a WC (külön a kis- és a nagydolognak), a zuhanyzó, a két zsilipkamra és egy raktár.

Forrás: Mars Society, NASA

A lakóegység alaprajza (Mars Society)

Az energiát egy külső generátor adja, amely leendő marsbéli mini-atomerőművet szimulálja. A HAB-hoz tartozik még egy mini csillagvizsgáló, egy rádióantenna a részecskezáporokat okozó napkitörések észlelésére, valamint egy üvegház.

Forrás: Mars Society, NASA

A földi MDRS (balra) és a tervezett marsi lakóegység (jobbra), előtérben a növénytermesztésre szolgáló üvegházzal (Mars Society, NASA)

A legénységnek kötött napirendje van, amelyet az alvás és néha egy-egy rövidebb pihenő kivételével teljesen kitölt a munka.

Látogasson el a földi marsbázisra korábbi képgalériánk segítségével!

Az MDRS környéke és a Mars

A kutatóállomást olyan helyen állították fel, amely bizonyos mértékben emlékeztet a vörös bolygó felszíni viszonyaira, ugyanakkor könnyen elérhető egyszerű közlekedési eszközökkel. A Földön a leginkább a Marsra emlékeztető vidék az antarktiszi Száraz-völgyek térsége, ezért ott elsősorban az extrém viszonyokat is kibíró élőlények (extremofilek) megismerése céljából folyik kutatás. Ez a vidék azonban nehezen megközelíthető, és túlságosan megdrágítaná a tervezett marsfelszíni munka tesztelését. Valamivel kellemesebb éghajlatú és autóval is elérhető az MDRS az USA belső sivatagos területén, Utah államban.

Akárcsak egy laboratóriumban, itt is azokat a tényezőket érdemes tesztelni, amelyek könnyen vizsgálhatóak. Ezért a szimuláció, mint azt neve is mutatja, a tervezett marsi kutatómunkának csak részleges utánzása. A kutatások az alábbi adottságokat használják ki ezen a területen:

  • Szárazság. Az MDRS környékén nagyságrendekkel több a csapadék, mint amennyi víz a Mars felszínére alkalmanként kifagy, azonban a párolgás is erős, ezért a száraz térségekre jellemző felszínalakító folyamatok dominálnak.
  • Minimális vegetáció. Számottevő növényzet és talaj hiányában a felszínalkotó kőzetek könnyen vizsgálhatók, akárcsak majd a Marson.
  • Vízszintes üledékes rétegek. Akárcsak a vörös bolygó nagy részén, itt is kevés tektonikus hatás lépett fel, ezért az üledékes rétegek közel vízszintesek.
  • Sajátos mállás. A száraz viszonyok között igen lassan, főleg a rövid nedves időszakokban mállik a kőzetek felülete - hasonlót feltételeznek a Marson is.
  • Időszakos üledékszállítás. Az MDRS közelében a folyóvízi felszínformálás dominál, azonban ezek a képződmények egy-egy rövid esőzés során alakultak ki. A Marson is sok a vízfolyásnyom, noha az égitest fejlődésének nagy részében száraz volt.
  • Viszonylag magas napi hőingás. A sivatagi vidékeken napközben gyakran 40 Celsius-fokot is eléri a hőmérséklet, miközben éjszaka fagyhat. A Marson még ennél is nagyobb a napi hőingás, egyes vidékeken a 100 fokot is elérheti.

Forrás: Mars Society, NASA

A meredek sziklafalak vizsgálata a szimuláció során (balra), és ugyanez egy fantáziarajz alapján a Marson (jobbra) (Mars Society, NASA)

Mindezek mellett a táj vöröses színe is hasonlít a marsbélihez, itt is az oxidált vastartalmú vegyületek miatt. Bármilyen erős is azonban a látszólagos hasonlóság, a két égitest jelentősen különbözik. Az MDRS kutatóállomás közelében nem gyengébb a nehézségi erő, mint a Marson. Emellett a hőmérséklet is magasabb a marsi átlagos -60 Celsius-fokhoz viszonyítva, a földi légkör több mint százszor sűrűbb, és nincsenek gyilkos intenzitású ultraibolya sugarak, valamint a felszín anyaga sem mérgező. Az ügyesen megválasztott kutatási feladatok azonban itt is végrehajthatók, és a belőlük leszűrt eredményeket a Marson egyszer talán kamatoztatni lehet.

Már Magyarországon is volt Mars-szimuláció

2004-ben volt már tisztán magyar legénység egy földi marsbázison: nem olyan jól felszerelt helyen és drága műszerekkel, mint a mostani, de tudományos szempontból igen alaposan előkészített, a feladatra ugyanolyan lelkesen készülő csapattal. A helyszínt is a lehető legjobban választották ki: a vörös és kietlen gánti bauxitbányában valóban a Marson érezhetjük magunkat, ami a látványt illeti. A modellkísérletet a Mars Society magyar tagozata szervezte I. Magyar Mars Expedíció néven, és a budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban működő Supernova Csillagászat-Űrkutatás szakkör, illetve a Robotépítő szakkör diákjai vettek részt benne, Sik András vezetésével. (Részletesen lásd korábbi cikkünkben.)A magyar legénység feladatai

Egy összezárt, feszített munkarendű, izolált csoport viselkedésének pszichológiai jellemzőit vizsgálják utólagos elemzéssel az MTA Pszichológiai Intézetének munkatársai. A sivatagi környezetben jellemző meteorológiai folyamatokat az ELTE-n összeállított terepi műszercsomaggal tanulmányozzák, amely WIFI-vel küldi folyamatosan a méréseket a lakóegység számítógépének. Itt elsősorban a sivatagi, gyorsan melegedő felszín hatását tanulmányozzák: miként befolyásolja a sajátos környezet a légáramlásokat, a keveredési folyamatokat, valamint miként terjed lefelé a meleg a talajba?

Vizsgálják emellett, hogyan lehet a terepi munka útvonalait és eszközeit optimalizálni a vizsgálandó geológiai képződmények méretéhez, alakjához és egyéb jellemzőihez. Emellett a szintén magyar fejlesztésű HUSAR gyakorló űrszondával (roverrel) azt tanulmányozzák, miként egészíthetik ki annak képességei az emberes munkát. A kísérletnek része továbbá a "Földdel" (tehát az itthon maradt munkatársakkal) folytatott kommunikáció vizsgálata, különös tekintettel arra, hogyan lehet távolról segíteni a kint végzett munkát. Az expedícióról film is készül, és a kint folytatott munka dokumentációja összehasonlítható lesz a korábbi legénységek által elvégzettekkel.

Forrás: Mars SocietyEmberrel a Marsra - előadás a Polaris Csillagvizsgálóban

Emberrel a Marsra címmel Dr. Horváth András űrkutató-csillagász április 15-én, este 19 órai kezdettel tart előadást a Polaris Csillagvizsgálóban (Budapest, III. kerület, Laborc u. 2/c).

Az érdeklődők megtudhatják, milyen tudományos, technikai és emberi kihívásokkal kell szembenézni az emberes Mars-expedíció során.

Amennyiben sikerült a HungaroMars 2008 expedícióval az interneten felvenni a kapcsolatot, a kutatóút résztvevői is bejelentkeznek az este. Az előadás az interneten, a Polaris TV élő adása keretében követhető, emellett az MDRS webkameráján keresztül a marsbázis hétköznapjaiba is bepillanthatnak az érdekődők.