A marihuána is károsítja a DNS-t és rákot okozhat - egy új teszt eredményei

Vágólapra másolva!
A korábbiaknál jóval érzékenyebb tesztet alkalmazó európai kutatók arról számolnak be, hogy meggyőző bizonyítékokat találtak a marihuána füstjének DNS-t károsító hatására. A károsítás olyan jellegű, amely megnövelheti a rák kialakulásának kockázatát - írják cikkükben, amely június 15-én jelenik meg az Amerikai Kémiai Szövetség lapjában (Chemical Research in Toxicology).
Vágólapra másolva!

Ismert, hogy a dohányfüstben lévő kémiai anyagok károsíthatják a genetikai állományt hordozó DNS-molekulákat, és megnövelhetik a tüdőrák és más rosszindulatú daganatok kialakulásának kockázatát. Bizonytalan azonban annak megítélése, hogy a cannabis (marihuána) füstje is hasonló hatást fejt-e ki.

Rajinder Singh és munkatársai most első alkalommal bizonyították konkrét mérésekkel, hogy a marihuána füstje ugyanezt a hatást válthatja ki. A kutatók a dohány és a marihuána füstjében egyaránt jelenlévő acetaldehid DNS-roncsoló hatását vizsgálták egy általuk kifejlesztett új módszerrel (korábban ezt nem lehetett pontosan megmérni).

Beszámolójuk végkövetkeztetése szerint "az eredmények bizonyítják a cannabis (marihuána) füstjének DNS-károsító potenciálját", ami rák kialakulását is kiválthatja.

Evaluation of the DNA Damaging Potential of Cannabis Cigarette Smoke by the Determination of Acetaldehyde Derived N2-Ethyl-2'-deoxyguanosine Adducts (a cikk kivonata).

Forrás: AAS