Vágólapra másolva!
Lehet bajlódni a szelektív hulladékgyűjtéssel, energiatakarékos izzókat csavarni a hagyományos körték helyére, biciklivel közlekedni, de akik minimálisra akarják csökkenteni a bolygót terhelő ökológiai lábnyomukat, azoknak tudniuk kell: hosszú távon jobban teszik, ha eggyel kevesebb gyermeket vállalnak - figyelmeztet egy nemrégiben publikált amerikai tanulmány. A gondolat egybecseng azzal a neves környezetvédők, ökológus szakemberek által támogatott kezdeményezéssel, amely a briteket egyenesen arra szólítja föl, hogy álljanak meg két gyermeknél.
Vágólapra másolva!

Ha gyermek születik egy amerikai családban, az előre vetítve akkora szén-dioxid- és egyéb üvegházhatású gáz-terhelést ró bolygónkra, ami mellett hiábavalónak tűnik, ha a szülők amúgy környezetkímélő módon próbálnak élni - szelektíven gyűjtik a hulladékot, energiatakarékos villanyégőket és egyéb környezetkímélő megoldásokat preferálnak - olvasható egy a Global Environmental Change című lapban megjelent amerikai tanulmányban.

A kérdés nyilvánvalóan kényes, és sokakban kelthet negatív érzéseket, hiszen a gyermekvállalás az ember legalapvetőbb természetes igényei közé tartozik. Befolyásolhatják egzisztenciális szempontok, kulturális, vallási tényezők, de az, hogy bolygónk globális terheltsége miatti aggodalmunk felülírja genetikai örökítő anyagunk továbbélését, az altruizmus, az önzetlenség rendkívüli megnyilvánulása lenne. Az Oregon Állami Egyetem demográfusai nem is foglalnak állást ebben a morális dilemmában, csupán információkat akarnak adni a probléma jobb megismeréséhez. Tanulmányukban rámutattak, hogy a Föld különböző országaiban születő gyermekek várható ökológiai lábnyomai között hatalmas eltérések vannak: egy az USA-ban születő gyermek által okozott ökológiai terhelés hosszútávon több mint 160-szorosa például egy bangladesiének.

Gyermeklábnyomok

Az USA-ban jelenleg minden egyes gyermek körülbelül 9441 tonna szén-dioxiddal növeli meg az egy szülőre lebontott károsanyag-kibocsátást, - ez hozzávetőlegesen 5,7-szer nagyobb, mint amekkora gyermek nélkül lenne, nem beszélve a vízfogyasztásról, ami sokak szerint a jövő háborúinak kirobbantó oka lehet.

Az egyén környezetszennyező életmódjának következményeiről manapság sok szó esik, azonban nagyon ritkán említjük meg azt, hogy egy pár családtervezési döntései milyen mértékben hatnak a környezetre - magyarázza Paul Murtaugh, az egyetem statisztikus professzora. Tény, hogy a bolygónk élővilágát sújtó legnagyobb teher az emberi túlnépesedés, ami a globális szennyezésben és a természetes erőforrások felélésében mutatkozik meg legdrámaibban.

Forrás: Wikimedia Commons

A világ népessége országokra lebontva, millió főben

A tanulmány azt is kiemeli, hogy bár a fejlődő országok általában élen járnak a népesedésben, az itt élők születéskor várható élettartama és a fejlett országokban lakókénál jóval alacsonyabb fogyasztása miatt az általuk képviselt ökológiai terhelés gyakorta viszonylag alacsony marad. Egy Kínában megszülető gyermek által okozott hosszú távú terhelés például kevesebb mint egyötöde egy amerikai csecsemőének - derül ki a tanulmányból. A helyzet természetesen változik, hiszen a fejlődő országok egy részében nem csak a népesedés nő robbanásszerűen, de a fogyasztás is. Kína és India szén-dioxid-kibocsátása és ipari fejlettségi szintje folyamatosan nő, és más fejlődő országokban is az életszínvonal és ezzel a fogyasztás növekedése várható.

Forrás: AFP

A világ 7. legnépesebb országa a jelenleg 148 milliós Nigéria, ahol a statisztikusok szerint 2050-re várhatóan 282 millióan lesznek

A kutatás részeként számos forgatókönyvet felvázoltak különböző szén-dioxid-kibocsátási szintekre, a legoptimistább esetében 2100-ra 85 százalékos globális kibocsátás-csökkentéssel számoltak. Ugyanakkor önmagában Afrika - itt található a Föld 50 gazdaságilag legfejletlenebb országa közül 34 - jelenleg a dupláját bocsájtja ki az ezzel a csökkentéssel elérhető szintnek.

A tanulmány készítői hangsúlyozzák, nem állt szándékukban bármiféle kormányzati népesedésszabályozás indítványozása, csupán rá akartak mutatni arra, milyen ökológiai hatása van a családtervezési döntéseknek.

"Állj meg kettőnél!" - túl sok az ember Angliában

A környezetvédelem népszerűsítésében és a globális ökológiai problémák kutatása terén élen járó Egyesült Királyságban mozgalom is indult az "optimális", azaz a fenttartható népesség elérése érdekében. Az Optimum Population Trust nevet viselő kezdeményezés mögött olyan neves környezetvédők sorakoztak föl, mint a természetfilmes David Attenborough, a csimpánzkutató és ENSZ békenagykövet Jane Goodall, valamint a legnagyobb angol egyetemek professzorai. Az Optimum Population Trust oldalán látványosan ketyeg a népesedési óra: a cikk születésének pillanatában bolygónk népessége 6 854 960 000 körül jár, de az érték másodpercenként körülbelül hárommal nő. Valóban, a jelenlegi ütemmel számolva bolygónk népessége 2050-re eléri a 9,15 milliárd főt. Ez a 2,3 milliárdos különbség közel annyi, mint bolygónk teljes népessége volt 1950-ben. A globális átlagos termékenységi ráta 2,6 gyermek minden egyes nőre vetítve, ami meghaladja a demográfiai egyensúly fenntartásához szükséges nőnkénti 2,1-es gyermekszámot.

Forrás: AFP

Ingázók várnak vonatra Új-Delhiben

A kampány ezért arra hívja föl az Egyesült Királyság polgárait, hogy "álljanak meg kettőnél", azaz maximum két gyermeket vállaljanak. A holnapon névvel, címmel fogadalmat is lehet tenni erre, csak ki kell pipálni az "I'm going to try not to have more than two children!", azaz "Igyekezni fogok, hogy ne legyen több mint két gyermekem!" sort. Felmerül persze a kérdés, hogy az Angliából, Skóciából, Walesből és Észak-Írországból álló Egyesült Királyságban, célt érhet-e egy efféle, interneten indított kezdeményezés. Az ország népessége az egy évvel ezelőtti - széles körben alábecsültnek tekintett - adatok szerint elérte a 61 millió főt, ami 2031-re a becslések szerint további 10 millióval nő majd. A népességnövekedés oka a szigetországban a legális és illegális bevándorlók hatalmas tömege (ez 2007-ben elérte a 237 ezer főt), valamint a bevándorlók magas termékenységi rátája.

(Az angol ötlet nem példa nélküli, hiszen Kínában a túlnépesedés megelőzésére több mint harminc éve az egygyermekes családmodellt szorgalmazzák. Aki a hivatalos gyerekvállalási szabályok ellenére több gyermeket vállal, azt pénzbüntetéssel sújtják, és a munkahelyükön is kipellengérezik. Kínát emiatt ma már az fenyegeti, hogy társadalma túlságosan elöregedik, ezért például Sanghajban már két gyermek vállalására buzdítják a fiatalokat.)

A világ legnépesebb országai (millió főben)

2008

2050

Kína1 324,7India1 755,2
India1 149,3Kína1 437,0
USA304,5USA438,2
Indonézia239,9Indonézia343,1
Brazília195,1Pakisztán295,2
Pakisztán172,8Nigéria282,2
Nigéria148,1Brazília259,8
Banglades147,3Banglades215,1
Oroszország141,9Kongói Demikratikus Köztársaság189,3

Forrás: 2008 World Population Data Sheet

Magyar demográfia

Hangsúlyoznunk kell, hogy a brit demográfiai helyzet értékelése nem vetíthető ki általánosan más országokra, így Magyarországra sem, ahol a népességfogyás okoz gondokat: a hazai adatok szerint már középtávon is veszélyezteti az ország gazdaságát a keresőképes népesség csökkenése. A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, 2009. január 1-ei adatai szerint Magyarország népessége 10 031 000 fő, 14 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban, annak ellenére, hogy 2008-ban a korábbi évhez képest emelkedett a születések, csökkent a halálozások száma, és a nemzetközi vándorlás pozitív egyenlege meghaladta az egy évvel korábbit. A 99 200 fős születésszám az emelkedés ellenére sem érte el a két évvel korábbi szintet, és lényegében megfelel az elmúlt tíz év trendjének. A születésszám emelkedése és a halálozások csökkenése lelassította valamelyest a népesség természetes fogyásának ütemét, de a nemzetközi vándorlás hosszabb ideje fennálló pozitív egyenlege is csak mérsékelni tudja a természetes fogyásból adódó népességszám-csökkenést.

A 2008. évi termékenységi szint mellett 100 nő 135 gyermeket hozna világra élete folyamán (1,35-ös termékenységi ráta), ami mérsékelt emelkedést jelez ugyan a 2007-es 132-es adathoz képest, de még mindig jóval kevesebb, mint a demográfiai egyensúly fenntartásához szükséges 210 gyermek (2,1-es termékenységi ráta) - olvasható a Statisztikai Tükör 2009. március 20-án közzétett számában.

(A Global Environmental Change-ben megjelent tanulmány: Murtaugh, P.A. and Schlax, M.G. 2009. Reproduction and the carbon legacies of individuals. Global Environmental Change: 10.1016/j.gloenvcha.2008.10.007.)