Apró szörnyeteg került elő a T. rex múltjából

Vágólapra másolva!
Egy Északkelet-Kínában talált, 125 millió évvel ezelőtt élt, 3 méter hosszú kora-kréta fajnál megfigyelhető a Tyrannosaurus minden dinoszaurusz rajongó által jól ismert testfelépítése, szinte valamennyi jellegzetes anatómiai tulajdonsága, csak éppen majdnem 100-szor kisebb méretben. A lelet azért meglepő, mert az állat mintegy 40 millió évvel azelőtt élt, hogy a Tyrannosaurus megjelent bolygónkon.
Vágólapra másolva!

A késő-krétában, vagyis a földtörténeti középkor utolsó 25 millió évében az északi félteke kontinensein az összes nagytestű (2,5 tonnánál nehezebb) ragadozó a Tyrannosauridákhoz tartozott. A Tyrannosaurus jellegzetes tulajdonságai az eddigi feltételezések szerint akkor alakultak ki, amikor a csoport már elérte a nagy testméretet.

Az elmúlt évtizedben számos korábban élt és primitívebb Tyrannosaurus rokont fedeztek fel az észak-amerikai, európai és kínai középső- és késő-jura, valamint kora-kréta képződményekben. Ezek a 2-5 méteres testméretükkel megerősítették, hogy a Tyrannosauridák a kistermetű, hosszú karú Tyrannoraptorokból alakultak ki. Az elődök és a nagytermetű leszármazottaik viszonylag kevés közös bélyeggel rendelkeztek, ami arra utalt, hogy a jellegzetes Tyrannosaurus-bélyegek csak a késő-krétában jelentek meg.

Paul Sereno, a Chichago Egyetem paleontológusa, valamint 5 társszerzője a Science ma megjelenő online kiadásában írnak le egy újonnan felfedezett és rendkívül meglepő dinoszauruszt. A Kína északkeleti részén talált, alig 3 méter hosszú kora-kréta fajnál ugyanis megfigyelhető a Tyrannosaurus szinte valamennyi jellegzetes anatómiai tulajdonsága, már 125 millió évvel ezelőtt, vagyis mintegy 40 millió évvel a Tyrannosaurus megjelenése előtt. Ilyen tulajdonságok például a törzshöz képest nagyméretű fej, az erőteljes állkapcsok, a pici mellső végtagok mindössze két ujjal, a megnagyobbodott szaglószerv, és a futáshoz alkalmazkodott nyurga hátsó lábak. A kutatókat meglepte, hogy a Tyrannosaurus tervrajz ilyen korán megjelent, ráadásul egy olyan állatnál, amelynek súlya a "királyénak" csak alig századrésze (körülbelül 65 kg, szemben a 6000 kilogrammos Tyrannosaurus Rex-szel).

Paul Sereno magyarázza a lelet jelentőségét (Forrás: Chicago Egyetem)

A Raptorex kriegsteini névre keresztelt állatot egy körülbelül 5-6 éves fiatal felnőtt példány csaknem teljes csontváza alapján írták le. A maradványt egy amatőr gyűjtő, Henry Kriegstein vásárolta egy kereskedőtől és mutatta meg Serenónak. Miután befejezik a lelet részletes feldolgozását, a maradványt visszaviszik egy belső-mongóliai múzeumba, mivel a fosszília egy engedély nélküli, illegális ásatáson került elő azon a területen.

Forrás: Science/Todd Marshall

Az alig 3 méter hosszú Raptorexnek már erőteljes állkapcsai, apró mellső végtagjai és gyors hátsó lábai voltak, csakúgy, mint sokkal nagyobb és híresebb leszármazottjának

A Tyrannosauridák evolúciója

A kutatók az eddig ismert leletek alapján három fő szakaszt különítenek el a Tyrannosauridák evolúciójában. Az első szakaszt a középső-jura és a kora-kréta között megjelent, kis-közepes méretű, laurázsiai elterjedésű alakok képviselik (például a középső-jura Proceratosaurus, a késő-jura Guanlong, Stokesosaurus, Aviatyrannis, valamint a kora-kréta Eotyrannus, Dilong ésXiongguanlong). Ezeknél megjelenik néhány kezdeti táplálkozási specializáció, ennek megfelelően specializálódnak a felső fogak és megerősödik a pofa felépítése.

A második szakaszban jelennek meg a legszembetűnőbb anatómiai változások: nagy koponya, kevesebb és még specializáltabb fogak az állkapcsokban, sokkal erősebb állkapocs záróizmok, kis mellső végtagok, és megnyúlt hátsó végtagok. Ezt a fejlődési szakaszt tükrözi a most leírt kora-kréta Raptorex. A harmadik szakaszt a rendkívül erőteljes testméret növekedés jellemzi a késő-krétában, és ide tartozik például a jól ismert Tyrannosaurus, valamint a Tarbosaurus, a Daspletosaurus, a Gorgosaurus és az Albertosaurus.

Forrás: Science/Paul Sereno

A 125 millió éves Raptorex (koponyája elől) súlya csak századrésze volt a Tyrannosaurusénak (hátul), de a késő-kréta domináns ragadozó csoportjának jellegzetes testfelépítését szinte minden részletében jól mutatja

Forrás: Science/AAAS