Tűzcsík az égen: a Kepler-űrtávcső startja

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

A Kepler-űrtávcső Földünkhöz hasonló exobolygókat keres, a korábbi műszereknél hatékonyabban. Mint arról beszámoltunk, március 6-án sikeresen pályára állt az űreszköz.

Az alábbi, hosszú expozíciós idejű felvétel a szonda indítását mutatja. A képen - amely a starthelytől közel 5 kilométerre készült - a Keplert szállító Delta II-es hordozórakéta első fokozatának hajtóművéből kiáramló forró gáz nyoma látható.

Megfigyelhetjük, hogy - más űrszondák indításához hasonlóan - a hordozórakéta a légkör legalsó részének átszelése után, pontosabban már eközben fokozatosan elfordul. Útvonala nagyon lassan a helyi vízszinteshez közeledik - amely a felszíni megfigyelő szemszögéből nézve a kép jobb oldalán látszólag "lefelé" görbülő útvonalat eredményez.

A szondának megfelelő Föld körüli keringési sebességet kell kapnia a hordozórakétától. Bolygónk felszínével párhuzamos sebességkomponensének el kell elérnie, illetve meg kell haladnia az első kozmikus sebesség 7,9 kilométer/másodperc körüli értékét. Ehhez pedig a földfelszínnel közel párhuzamos irányban kell gyorsulnia.

Forrás: Ben Cooper, LaunchPhotography.com

A Kepler-űrtávcsövet indító Delta-II hordozórakéta emelkedésének nyomvonala egy hosszú expozíciós idejű felvételen. A fotó nagyméretű változatának letöltése. További képek egyéb rakéták indításáról a LaunchPhotography.com honlapon tekinthetők meg (Ben Cooper, LaunchPhotography.com)