Szívbetegségre számíthat, aki nem mos naponta kétszer fogat

Vágólapra másolva!
A fogorvosunkon kívül a kardiológusunk is okkal javasolhatná, hogy ne csak egyszer, hanem naponta legalább kétszer mossunk fogat. A University College London kutatói 12 000 felnőtt vizsgálata alapján úgy találták, hogy ha elmarad a második fogmosás, akár 70 százalékkal is nőhet a szív- és érrendszeri betegségek kockázata.
Vágólapra másolva!

A kutatócsoport 11 869, 35 éves és ennél idősebb férfi és nő adatait vizsgálta a fogmosási és szájhigiéniai szokásaikra vonatkozó saját beszámolók alapján. A szívbetegségek előfordulását később szintén nyomon követték a résztvevőknél, amihez a 3-5 évente elvégzett skót egészségügyi felmérés (Scottish Health Survey) eredményei szolgáltatták az adatokat. A vizsgálati alanyoknál nyolc éves utánkövetéssel ellenőrizték, hogy mekkora arányban jelentkezett náluk szívinfarktus vagy szívkoszorúér-betegség.

Kiderült, hogy általában véve az idősebb férfi dohányosok hajlamosak elhagyni a napi második fogmosást, de azok is kevesebbet törődtek a szájhigiéniával, akiknél cukorbetegség, magasvérnyomás vagy elhízás volt jelen. A szívbetegség kockázatát növelő említett tényezőket kizárták a statisztikai elemzésből - ezek tehát már nem számítottak bele a kockázatnövekedésbe - és meglepő módon még így is az jött ki, hogy a fogmosás gyakorisága összefügg a szívbetegségek előfordulásával. Ez a kapcsolat azután is fennmaradt, hogy figyelembe vették a résztvevők társadalmi és gazdasági helyzetét, a fogorvosi látogatások gyakoriságát, a testtömegindexet, valamint a szívbetegségek, a magasvérnyomás és a cukorbetegség családi előfordulásait - írja a Scientific American.

A British Medical Journal-ban közölt tanulmány szerzői megjegyzik, hogy bár a kétszeri fogmosás elmulasztása és a szívbetegség kialakulása között egyelőre nem sikerült ok-okozati kapcsolatot kimutatni, mégis létezhet ilyen. Az ok talán a gyulladásos folyamatokban keresendő: a krónikus gyulladások - és a szervezet ezekre adott reakciói - feltételezett kockázatnövelő tényezői a szívbetegségek kialakulásának. A fog körüli (periodontális) betegség az egyik leggyakoribb visszatérő gyulladásos fertőzés, amelyre közepesen erős mértékben reagál az immunrendszerünk.

A kutatócsoport ezt a reakciót is megmérte: a résztvevők közül 4830 személynél vettek vérmintát, amelyben a gyulladásos folyamatokra utaló két jelzőanyagot (C-reaktív fehérje és fibrinogén) kerestek. Kiderült, hogy akik kevésbé ügyeltek fogaik egészségére, azoknál magas koncentrációt mutattak ezek a vegyületek. Ez alapján feltételezhető, hogy a gyulladás jelenléte okozhatja a szív és a fogak, valamint az íny egészségi állapota közötti kapcsolatot. Az pedig, hogy az elhanyagolt fogmosás miatt nemcsak a fogaink, hanem szívünk tönkremehet, már igazán elég ok arra, hogy többször elővegyük a fogkefét.