Tartós barátságokat kötnek a hosszúszárnyú bálnák

Vágólapra másolva!
A hatalmas sziláscetekről eddig úgy gondolták, hogy életük nagy részét magányosan töltik. Ezért is okozott meglepetést néhány kanadai kutató bejelentése, hogy a hosszúszárnyú bálnák közt tartós kapcsolatok alakulnak ki. A fogascetek közé tartozó ámbráscetekről már régóta tudják, hogy kedvelik a társas életet.
Vágólapra másolva!

A sziláscetek közé tartoznak a tengeri emlősök legnagyobb képviselői, az óriás- vagy kék bálna (Balaenoptera musculus), a közönséges barázdásbálna (Balaenoptera physalus) és a hosszúszárnyú bálna (Megaptera novaeangliae). Közös jellemzőjük, hogy az állkapcsukban fogak helyett vékony csontlemezek, úgynevezett szilák ülnek, és ezekkel szűrik ki a vízből a kis táplálékállatokat.

Christian Ramp és munkatársai, a kanadai Mingan Island Cetacean Study csoport kutatói 1997 óta tanulmányozzák a bálnákat a Kanada partjainál lévő Szent Lőrinc-öbölben. A bálnák uszonya és farka éppúgy egyedi, mint az emberi ujjlenyomat, így fényképes meghatározási módszert alkalmazva a kutatók meg tudják állapítani, mely egyedek bukkannak fel rendszeresen, évről évre.

A tanulmány ideje alatt a kutatók azt tapasztalták, hogy az öbölben ugyanazok a hosszúszárnyú bálnák gyűlnek össze minden évben. Az év nagy részében külön-külön vándorló és szaporodó egyedek nyaranta valahogy újra megtalálják egymást a nyílt óceánon, és a táplálkozási szezont együtt töltik. A leghosszabb feljegyzett barátságok hat évig tartottak, és kizárólag azonos korú nőstények között fordultak elő, nőstény és hím között soha.

A kutatókat meglepte a sziláscetek barátkozása, eddig úgy vélték, hogy csak a fogascetek között alakulnak ki tartós kapcsolatok. A ragadozó fogascetek számára ugyanis a vadászathoz fontos az együttműködés. A sziláscetek azonban nincsenek ennyire egymásra utalva. Korábban kizárólag Alaszkában figyelték meg néhányszor, hogy a hosszúszárnyú bálnák a heringbőség miatt stabil alkalmi csoportokat képeztek, de a most leírt "baráti társulásokhoz" hasonló jelenséget még sosem jegyeztek fel.

A baráti kapcsolatok kialakulásának oka egyelőre rejtély. Hasznossága azonban egyértelmű, mert a legtartósabb és leghosszabb baráti kapcsolatban élő nőstények több borjat hoztak világra, mint a többiek. Ramp és munkatársai úgy vélik, a bálnák azért alakítanak ki kapcsolatokat évről évre, hogy növeljék a táplálékszerzési hatékonyságukat.

* * *

Rovatunk mostantól Facebookon és Twitteren keresztül is elérhető, ahol extra tartalmakat is kínálunk.