Az elkalandozó gondolatok boldogtalansághoz vezetnek

Vágólapra másolva!
Egy iPhone alkalmazáson alapuló tanulmány szerint az ébren töltött idő nagyjából felében valami másra gondolunk, mint amit éppen csinálunk. Sajnos azonban nem leszünk tőle boldogabbak, ha munka közben például a tengerpartra képzeljük magunkat: általában véve boldogtalanabbnak bizonyultak azok a résztvevők, akik többet álmodoztak.
Vágólapra másolva!

A Harvard Egyetem két kutatója, Matthew A. Killingsworth és Daniel T. Gilbert arra volt kíváncsi, hogy miként befolyásolja a nappali álmodozás az emberek boldogságérzetét. A Science-ben megjelent cikk adatait egy saját fejlesztésű iPhone alkalmazás használatával gyűjtötték: a két pszichológus 2250 résztvevőt kért meg arra, hogy véletlenszerű időközönként válaszoljanak a program által nekik feltett kérdésekre.

Az alanyoknak be kellett jelölniük, hogy mit csinálnak éppen, mennyire érzik boldognak magukat, és arra gondolnak-e, amivel éppen foglalkoznak, vagy gondolatban éppen valahol máshol járnak. A harmadik válasznál azt is meg kellett adni, hogy az éppen végzett tevékenység, illetve a nappali álmodozás tárgya kellemes, semleges vagy éppen kellemetlen-e.

A résztvevők 22 féle aktivitás - például séta, evés, vásárlás, tévénézés - közül választhattak. A szerelmeskedést szintén be lehetett jelölni. A válaszok alapján az alanyok az ébren töltött idő átlagosan felében (46,9%-ában) nem arra gondoltak, amit éppen csináltak. Az emberek az összes aktivitás idejének legalább 30%-ában nem ott voltak lélekben, ahol fizikailag, és ez csak egyetlen cselekvésre, a szerelmeskedésre nem volt érvényes - írja a ScienceDaily beszámolója.

Forrás: Science/AAAS
Mi tesz boldoggá? Az alkalmazást bárki letöltheti a http://www.trackyourhappiness.org/ oldaláról

A kutatók az adatok alapján arra a következtetésre jutottak, hogy egy személy boldogság- vagy boldogtalanságérzetét az esetek mindössze 4,6%-ában lehetett összefüggésbe hozni azzal, hogy éppen mit csinált. Ugyanez az érték 10,8%-osnak adódott akkor, amikor valaki éppen elkalandozott, ez tehát erősebb hatást gyakorolt a boldogságérzetre, mint egy éppen végzett cselekvés. Az elkalandozás azonban az elemzés szerint kicsit sem tette boldogabbá az embereket, sőt gyakran éppen ez váltotta ki a boldogtalanság érzetét.

"Gondolataink elkalandozása teljesen általános jelenség, ez azonban sajnos nem a boldogság, hanem éppen a boldogtalanság forrása. 250 000 válasz elemzése az emberek gondolatairól, érzéseiről és cselekedeteiről alátámasztotta azt, amit sok filozófiai és vallásos irányzat is állít. Ami boldoggá tehet minket, az az, ha a jelenben, az itt és mostban vagyunk" - írják a szerzők. Azért a kognitív képességünkért tehát, hogy gondolatban képesek vagyunk máshol járni, néha sajnos érzelmi árat kell fizetnünk.