Megjöttek az első képek az új holdszondától

Vágólapra másolva!
A Hold felszínéről készült új, látványos felvételeket mutattak be Kínában. A Chang'e-2 űreszköz az ország második szondája, amely kísérőnket vizsgálja, és képei alapján fogják majd kijelölni a két év múlva induló leszállóegység landolási helyét.
Vágólapra másolva!

"A kínai emberek rendíthetetlenül fejlesztik a technológiát a világűr felfedezése és meghódítása céljából" - nyilatkozta Zhang Dejiang a kínai űrtevékenység nevében a hétfői nagyszabású rendezvényen, ahol bemutatták a nagyközönségnek a Chang'e-2 kínai űrszonda első felvételeit kísérőnkről. Ez az ország második holdszondája, amely október 1-jén indult kísérőnk felé, és öt nappal később állt pályára.

Forrás: China Lunar Exploration Program
Egy repedezett aljzatú kráter a Sinus Iridum bazaltsíkságán (China Lunar Exploration Program)

A 134 millió dollár összköltségű küldetés egyik célja részletes felvételek készítése a Hold felszínéről. Ehhez a domborzat és a gravitációs tér pontos ismerete is szükséges, ugyanis a szonda igen kis magasságban, a felszín felett mindössze 15 kilométerrel mozog majd. Utóbbi biztonságos végrehajtása fontos lépés egy leszállás felé. Az új fotók a Hold Földünkről látható oldalának északi részét ábrázolják, ott is a Sinus Iridum nevű ősi becsapódásos medence területét, amelyet később bazaltláva öntött el.

Forrás: China Lunar Exploration Program
Omlások és csuszamlások egy kráter belső lejtőjén, valamint az így elmozdult anyagnak a legmélyebb ponton, középen felhalmozódott tömege (China Lunar Exploration Program)

A kínai szakemberek újabb komoly lépésnek tekintik a most bemutatott felvételek elkészítését, amely a Hold emberes elérése felé vezet. A Chang'e-2 felvételei alapján tervezik kijelölni a 2013-ban indítandó leszállóegység landolási helyét. Az expedíciót 2017-ben egy holdkőzetet Földre szállító küldetés, végül pedig 2020 körül emberes holdutazás követné.

Forrás: China Lunar Exploration Program
Perspektivikus rálátású felvétel a Sinus Iridum területéről (China Lunar Exploration Program)