Ilyen Egyiptom és Izrael éjjel a világűrből

Vágólapra másolva!
A Nílusról készült műholdfelvételek mindig tankönyvekbe illenek. A nappal készült fotókon a növényzet keskeny, zöld sávja kíséri a folyó völgyét, markánsan érzékeltetve, hogy a Nílus valóban az életet jelenti. Az éjszakai képeken viszont az ember és a folyó sok évezredes kapcsolata látható.
Vágólapra másolva!

Forrás: NASA

A Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről 2010 októberében készített képen ragyogó sávként kígyóznak az egymást érő települések a sötét, csak itt-ott lakott sivatagban, majd a legsűrűbben lakott főváros (Kairó) után a Nílus-delta településhálózata következik (forrás: Earth Observatory, NASA). A kép nagyobb változata

A képen megfigyelhetők még a Földközi-tenger partvidékének települései, Egyiptomban és Izraelben (Tel Aviv), utóbbitól keletre pedig Jordánia (Amman) fényei ragyognak. Viszonylag sűrűn lakott még a Szuezi- és az Aqabai-öböl. Észak felé Ciprus, illetve a török partok sejlenek fel. A kép tetején látható halvány fénylés a földi légkör anyagai és a Napból érkező sugárzás kölcsönhatása miatt alakult ki, körülbelül 100 kilométeres magasságban.