Színváltó kontaktlencse cukorbetegeknek

Vágólapra másolva!
A cukorbetegek számára nemsokára elérhető lesz egy olyan kontaktlencse, amely színváltozással folyamatosan képes jelezni a vér glükózkoncentrációjának változásait. A nanorészecskéket alkalmazó technológia az inzulinos betegeknél kiválthatná a vércukorszint napi rendszerességű méréséhez szükséges vérvételeket is.
Vágólapra másolva!

A szervezet életfolyamataiba komoly beavatkozást nem igénylő eljárás egy hidrogélből készített lencséből és az ebbe ültetett parányi nanorészecskékből áll. Utóbbiak a nap során folyamatosan képesek érzékelni a vércukorszint változásait, és ha a glükózkoncentráció hirtelen túl magassá vagy túl alacsonnyá válik, a kontaktlencse színt vált, ezzel jelezve használójának, hogy helyre kell állítania a vércukorszintet.

A Western Ontario Egyetem vegyésze, Jin Zhang által kifejlesztett lencse nanorészecskéi azáltal képesek színt váltani, hogy reagálnak a könnyfilmben található glükózmolekulákkal: a kémiai reakció - a vércukorszinttől függően - eltérő színűvé alakítja a nanorészecskéket (a nanométer a méter egymilliárdod része). Zhang egyébként néhány napja kétszázezer dollár körüli összeget vehetett át a kanadai innovációs alapítványtól, amelyet a jövőben további, a színváltó kontaktlencséhez hasonló multifunkcionális nanoanyagok kifejlesztésére fordíthat.

A nanorészecskéket tartalmazó eszközöknek számos felhasználási területe létezik még, az egészségügytől kezdve az újfajta élelmiszer-csomagoló módszerekig. Utóbbinál például olyan bevonatot alkalmaznak az ételek csomagolására, amelyek megakadályozzák az oxigén, a szén-dioxid és a nedvesség bejutását például a friss húst tartalmazó élelmiszercsomagokba - a húsok vagy más ételek így hosszabb idő alatt sem romlanak meg. A különféle kórokozók bejutása szintén gátolható nanorészecskékkel, sőt ugyanígy létre lehet hozni természetes úton lebomló csomagolóanyagokat is.

Illyés András