Elkezdődött a madáretetés időszaka

cinke, madár tél, madáretető
Vágólapra másolva!
A téli fagyok beálltával a madarak egyre nehezebben jutnak táplálékhoz, és sokat segíthetünk rajtuk, ha az elkövetkezendő hónapokban rendszeresen kihelyezett madáreledellel várjuk őket. A madáretetés legfontosabb szabálya, hogy ha elkezdtük, akkor ne hagyjuk félbe. A téli időszakot tovább könnyíthetjük a madarak számára, ha vizet és odút is teszünk ki nekik a kertbe.
Vágólapra másolva!

Az idei enyhe ősz nagyon megzavarta a madarakat: október elején még fészkelő fecskével találkoztak Jászboldogházán, november elején pedig széncinegék nevelték fiókáikat Pécs mellett. A fecskék normál esetben szeptember közepére elhagyják az országot, de idén valószínűleg a hűvös június miatt csúsztak el a költéssel. Ugyanez elmondható a gólyákról is, és a kései pótköltésekből nagyon sok fiókát hagytak a fészekben a szülők. Sokukat még a nyár végén sikeresen madármentőhelyekre szállították, ám a fészekből addigra kirepült, de télre itthon maradt fiatal gólyákra vélhetően nehéz hónapok várnak.

A múlt héten beköszöntött téllel elkezdődött a madáretetés időszaka. Rakhatunk ki eleséget a kertbe, az erkélyre vagy az ablakba is. Etetőül szolgálhat akár egy direkt erre a célra készült faépítmény, egy műanyag virágalátét, egy kerámiatál vagy egy felakasztott, kivágott műanyag palack, de a cinkegolyók felkötéséhez akár egy ablakrács is elég. Az elhelyezésnél gondoljunk arra, hogy a népszerű etetőket a macskák is megkörnyékezik, ezért igyekezzünk ragadozóbiztos helyet találni. A csemegéző madarakat a karvalyok is hamar észreveszik, ellenük azonban nem sokat tehetünk.

Forrás: MTI

Ha a madarak felfedezik maguknak az etetőt, akár évente is visszajárhatnak rá. Nagyon fontos, hogy sose hagyjuk kiürülni az etetőt, ha egyszer megszokták, hogy ott mindig találnak maguknak eleséget. A kistermetű, 6-15 grammos madarak számára létfontosságú, hogy a legkeményebb fagyok idején minden nap elegendő táplálékhoz jussanak, ellenkező esetben könnyen áldozatául esnek az éjszakai hidegeknek.

Mivel etessünk?

A legnépszerűbb eleség a nem sózott, fekete napraforgó, ezt a legtöbb madár szívesen fogyasztja. Keverhetünk közé kölest, muhart, de vásárolhatunk kész keverékeket is. Néhány faj, például a sármányok és a pintyfélék inkább a földön keresik a táplálékukat, ezért az etetőn kívül hómentes helyre is érdemes kiszórni számukra eleséget. Az olajos magvak mellett az állati zsiradék is fontos táplálék, ám ebben az esetben is kerüljük a sózott termékeket, helyette vásárolhatunk faggyú és magok keverékéből álló cinkegolyót, vagy akár mi is készíthetünk ilyet házilag, ha hozzájutunk marhafaggyúhoz.

Forrás: AFP

A madarakat gyümölcsökkel is etethetjük: a faágakra szúrt almát még a rovarevő madarak is szeretik. Ez akkor is hozzáférhető számukra, ha a talajra szórt eleséget a hó betakarta. A fekete rigó és a vörösbegy a konyhai hulladékot - főtt sárgarépa, burgonya, rizs, felvágott vagy más húsféle - is szívesen átböngészi, de szereti a túrót vagy a keményre főtt tojást is. Aki a ház körüli szerves hulladékot komposztálja, az előbb-utóbb felfedezi a komposztdomb környékén tanyázó madarakat. A halványszürke, nyakán fekete örves balkáni gerlének és a galamboknak búzát, kukoricát adhatunk. Kerüljük viszont a kenyérmorzsát, mert ezek gyomor- és bélgyulladást, sőt akár pusztulást is okozhatnak.

Mit tehetünk még a madarakért?

Az etetés mellett az itatásról se feledkezzünk meg, a tartós, nappali fagyok idején a madaraknak a folyékony víz megtalálása is gondot okoz. Nem szükséges, hogy állandóan legyen előttük friss víz, elég, ha napi egy-két alkalommal megtisztítjuk az itatót a jégtől, és feltöltjük vízzel. Télen érdemes nagyobb műanyag virágalátétet használni itatónak, mert ebben nem tesz kárt a jég, és a madarak fürdeni is tudnak benne.

A madarakat nemcsak etetéssel és itatással, de odúk kihelyezésével is segíthetjük. A cinegék, verebek nemcsak fészkelésre használnak üregeket, de a téli hideg átvészelésére is. Az itthon maradó madarak nem tartalékolnak nagy mennyiségű zsírt a télre, ezért különösen fontos számukra, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot találjanak a nappali órákban, amivel átvészelhetik az éjszakai hidegeket.

Az éjjeleket a madarak mozdulatlanul töltik, rosszabb esetben a csupasz faágakon, ahol teljesen védtelenek a mínuszok és a fagyos szelek ellen. Sokat segíthet tehát rajtuk egy odú, amiben többen is elférnek, és így melegíthetik egymást. Az odúkat a tél végével nem kell leszednünk, mert a már ismerős odúkba tavasszal könnyebben beköltöznek a költésre készülődő madarak. (Az odúkészítésről részletesen a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján olvashat.)

Meddig etessünk?

Nyugat-Európa egyes országainak környezetállapot-romlása miatt az énekesmadarak állománya drámaian csökkent, ezért az ottani állatvédelmi szemlélet a madarak egész éves etetését támogatja. Hazánkban továbbra sincs szükség az egész éves etetésre, ami veszélyeket is rejthet: több megfigyelés is szól arról, hogy a széncinege-fiókák az etetőből vett napraforgót nem tudják megemészteni, és a gyomortól a nyelőcsőig felgyülemlő magoktól végül megfulladnak. Az időjárás enyhülésével, a költési időszak kezdetével ezért javasolt az etetés befejezése.

Készült a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület ajánlásai alapján.