Vágólapra másolva!
Tóba dobott kavics keltette hullámra, eltorzult hanglemezre és keskeny szivarra emlékeztető galaxisok fotóit mutatjuk be összeállításunkban. Ezek az objektumok furcsa megjelenésük ellenére gyakran a mi Tejútrendszerünkhöz hasonló csillagvárosok.
Vágólapra másolva!

A galaxisok alkalmanként kölcsönhatásba lépnek egymással, és eltorzítják, esetleg szét is szakítják egymást. A Tejútrendszerhez hasonló spirális csillagvárosok igen látványosak, főleg ha valamilyen szokatlan folyamat során megváltozik alakjuk.

A Hoag-féle objektum egy gyűrű alakú galaxis a Serpens csillagképben, tőlünk 600 millió fényévre található. A csillagvárost egy sárgás színű, közel 17 ezer fényév átmérőjű központi mag alkotja, amelyet 120 ezer fényév átmérőjű gyűrű övez. Az objektum mérete hasonló saját galaxisunk, a Tejútrendszer átmérőjéhez.

A furcsa alakzat kialakulását a legtöbben egy közeli galaxissal fellépett kölcsönhatás eredményének tekintik. Utóbbi áthaladt ennek a galaxisnak a korong alakú fősíkján, s ezért egy lökéshullámszerű anyagsűrűsödés indult meg kifelé. Akárcsak egy tóba dobott kavics nyomán támadó hullám, gyűrű alakban távolik a centrumtól. A táguló alakzatban enyhén összenyomódik a csillagközi anyag, amely sok új égitest születését eredményezi. Ezek festik kékes árnyalatúra a gyűrűt.

Forrás: NASA, ESA, STScI
A Hoag-féle galaxis hatalmas, a Tejútrendszerrel megegyező átmérőjű gyűrű alakzattal. A kép nagyméretű változatának letöltése (STScI, NASA, ESA)

Egy eltorzult síkkal bíró galaxist mutat az alábbi kép. A 150 millió fényévre lévő objektum egy spirális galaxis lehet, amelyet éléről láthatunk. A fősíkjában lévő poranyag vörös és barna színnel rajzolja ki a galaxis szimmetriasíkját, amely feltehetőleg egy közeli szomszéddal fellépett gravitációs kölcsönhatás következtében torzult el.

Forrás: NASA, ESA, STScI
Az eltorzult fősíkot mutató ESO 510-G13 jelű galaxis. A kép nagyméretű változatának letöltése (ESO)

A spirális, illetve lentikuláris típusú csillagvárosoknál az anyag legnagyobb része egy lapos korongban összpontosul. Ezek megjelenése erősen függ a megfigyelő és a megfigyelt galaxis térbeli helyzetétől, elsősorban attól, hogy mekkora szögben látunk rá a fősíkra.

Ennek megfelelően az objektumok látszólagos alakja a látványos, korong formától a különböző mértékben lapult ellipszisig terjed - szélsőséges esetben akár keskeny sávként is mutatkozhat a valójában lapos korong alakú galaxis. Az alábbiakban a Virgo galaxishalmaz egyik tagja látható, méghozzá egy ilyen, sajátos rálátási helyzetben.

Forrás: [origo]
Az NGC 4452 galaxis az éléről tekintve a Hubble-űrtávcső felvételén. A kép nagyméretű változatának letöltése (ESA, NASA, Hubble)

Az NGC 4452 jelű csillagváros pontosan az éléről figyelhető meg, így nehéz megállapítani, melyik típusba tartozik a fent említett kettő közül. A mellékelt képen a galaxis 35 ezer fényév hosszú korongja figyelhető meg, amely alig mutat központi dudort, noha az jellemző az ilyen objektumoknál.

Ajánlat: