Magyar filozófusok zaklatásáról ír az egyik vezető tudományos lap

Vágólapra másolva!
Az egyik legnagyobb nemzetközi tudományos folyóirat, a Science híroldala is részletesen foglalkozik azzal a botránnyal, ami a hazai filozófusoknak nyújtott támogatásokkal kapcsolatban alakult ki néhány hete Magyarországon. Az egyik legnevesebb filozófus, Jürgen Habermas az Európai Uniótól kért vizsgálatot, egy Pálinkás Józsefnek címzett nyílt levélben pedig hatvan hazai és nemzetközi szakember állt ki a hűtlen kezeléssel megvádolt magyar kutatók mellett. 
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb általános tudományos társaságának kiadványa, a Science is részletesen ír arról a nyomozásról, amelyben öt magyar filozófus is érintett. A kutatók összesen 440 millió forintot nyertek kutatási célú, illetve doktoranduszok és filozófushallgatók támogatására kiírt pályázatokon. Az eljárást ismeretlen tettes ellen indította a rendőrség, hűtlen kezelés megalapozott gyanúja miatt. (Az ügy hátteréről itt és itt számolt be az [origo] Hírek rovata.)

A nyomozás egyelőre folyamatban van, közben azonban egyre komolyabb nemzetközi visszhangot kelt az ügy. A Science beszámolója külföldi újságírókat idéz, akik szerint a nyomozás nem más, mint a magyar filozófusok politikai indíttatású zaklatása. A Science Bodnár Istvánt, a Közép-Európai Egyetem (CEU) filozófusát is megszólaltatta, aki azt mondta, hogy a hazai jobboldali sajtó bűnözőkként állítja be a meggyanúsított kutatókat. Az egyik érintett, Heller Ágnes a YouTube-ra január 16-án feltöltött videóban beszél a kialakult helyzetről: Heller szerint is egyértelmű, hogy zaklatásról van szó - írja a Science híroldala.

Azóta több magyar és nemzetközi tudós - köztük Nobel-díjasok is - kiállt az öt magyar filozófus mellett. A Magyar Tudományos Akadémia elnökének, Pálinkás Józsefnek címzett nyílt levelet eddig hatvanan írták alá. A január 28-i keltezésű levélben szintén politikai célú zaklatásnak nevezik a nyomozást: Stevan Harnad, a montreali Quebec Egyetem kutatója és a levél egyik aláírója egyenesen úgy fogalmazott, hogy a vizsgálat a rendőrállamok gyakorlatához hasonló. Az egyik leghíresebb filozófus, Jürgen Habermas emellett az Európai Uniótól kért vizsgálatot az ügyben.

A Science híroldala Pálinkás Józsefet is megkérdezte: Pálinkás a lapnak írt válaszában tagadta, hogy politikai célú eljárás zajlana a hazai szakemberek ellen. "Az Akadémia pénzügyi hivatala egy esetben feltárta, hogy a szakemberek által elnyert pályázati támogatást nem megfelelően költötték el. A filozófusok egyike valóban tett a kormányt élesen kritizáló megjegyzéseket, és a média ebből kiindulva véli úgy, hogy politikai indíttatású eljárás folyik. Úgy vélem, hogy ez nincs így. A kormány tájékoztatása alapján semmilyen bizonyíték nem szól emellett" - mondta a Science-nek Pálinkás.