Titanic-méretű kisbolygó ütközhetett a Jupiternek

Vágólapra másolva!
A korábbi feltételezésekkel ellentétben Naprendszerünk legnagyobb bolygójába, a Jupiterbe nem üstökös, hanem egy Titanic-méretű aszteroida csapódott be 2009-ben - állítják a NASA szakemberei, akik az Icarus című nemzetközi bolygótudományi folyóiratban számoltak be legújabb kutatási eredményeikről.
Vágólapra másolva!

A gázóriásba 2009. július 19-én csapódott be egy égitest, az ütközés okozta "sebhelyet" elsőként egy ausztrál amatőrcsillagász, Anthony Wesley fedezte fel - mint arról korábban beszámoltunk. A szakemberek kezdetben úgy vélték, hogy egy üstökös robbanhatott fel a Jupiter légkörében. A NASA Sugárhajtás Laboratóriumának (Jet Propulsion Laboratory) kutatói több infravörös teleszkóppal is vizsgálták a robbanás helyének változásait a becsapódás utáni első héten.

Mindezek alapján a kutatók megállapították, hogy a becsapódás 3-4 Celsius-fokkal felmelegítette a Jupiter sztratoszférájának alsó rétegét. "Ez a 3-4 Celsius fok nem tűnik túl soknak, ám óriási mennyiségű energia felszabadulásáról tanúskodik, mivel a felmelegedés hatalmas területet érintett" - mondták a szemberek.

Az aszteroida túlhevített gázokkal teli "csatornát" hozott létre a Jupiter légkörében, majd a felhők alatt felrobbant, 5 gigatonna TNT-vel egyenértékű energiát szabadítva fel. Ez 250 ezerszer meghaladja a Nagaszakira 1945 augusztusában ledobott amerikai atombomba erejét. A robbanás sok gázt és törmeléket lövellt fel az aszteroida által kivájt légköri csatornába. Majd amikor a törmelék visszahullott a légkörbe, felmelegítette az ott található gázokat. Az anyag kémiai összetételét vizsgálva szénhidrogéneket, szilícium-dioxidot, szilikátokat fedeztek fel benne, ám nem találtak szén-monoxid jelenlétére utaló jeleket. A NASA tudósai szerint az elegy kémiai összetétele sokkal inkább egy aszteroida, mintsem üstökös becsapódását valószínűsíti.

1994-ben a Shoemaker-Levy 9 üstökös csapódott a Jupiterbe. A NASA Hubble-űrtávcsövével végzett megfigyelések arról tanúskodtak, hogy a 2009-es becsapódáskor keletkezett törmelék sűrűbb, nehezebb volt, mint a tizenöt évvel korábbi esetben. Ezért a becsapódó objektum anyagának 2,5 gramm/köbcentiméteres, "kőzetszerű" sűrűségéből a kutatók úgy becsülik, hogy az aszteroida átmérője 200 és 500 méter között lehetett.

A Jupiter légkörében nem ritkák az ilyen robbanások. Majdnem pontsan egy évvel a fent említett esemény után ismét sikerült elcsípni egy nagy robbanást az óriásbolygó atmoszférájában, amely az alábbi felvételeken látható.

Anthony Wesley videofelvétele a robbanásról. További információk Anthony Wesley honlapján olvashatók