Az albatroszok túlélték a pusztító cunamit

Vágólapra másolva!
A múlt pénteki japán földrengést követő szökőár végigsöpört az Egyesült Államokhoz tartozó Midway-szigeteken is, és nagy pusztítást végzett az itt élő híres albatroszállományban. A szigeteken dolgozó biológusok azonban úgy vélik, az albatroszok a károk ellenére is túlélik a katasztrófát.
Vágólapra másolva!

Természetesen a kutatók is tudják, hogy a sok ezer emberi áldozatot szedő japán földrengés és cunami után sokkal fontosabb dolgok is vannak, mint a vadvilág, és benne az albatroszok sorsa. Az emberek iránt érzett részvét mellett azonban mégsem szabad elfeledkezni arról, hogy a Midway-atoll vagy Midway-szigetek a Föld egyik természeti kincse. A Honolulu és Tokió között félúton fekvő, 6,2 négyzetkilométeres korallzátony több millió tengeri madár otthona.

A Laysan-albatroszok (Phoebastria immutabilis) mintegy kétharmada és a feketelábú albatroszok (Phoebastria nigripes) egyharmada él és költ ezen a területen. A szigeteken 60 ember dolgozik, főként a Midway-atoll Nemzeti Természetvédelmi Menedékhely alkalmazásában.

US Geographical Survey
Elkóborolt feketelábú albatrosz fióka

Szerencsére időben fel tudtak készülni a szökőárra, amely március 11-én éjszaka csapott le a szigetre, így az emberek közül senki sem sérült meg. A sziget madárállományában bekövetkezett pusztítást a hullámok visszahúzódása után mérték fel.

A terület egyik természetvédelmi tisztviselője, Barry Stieglitz elmondta, hogy mintegy ezer felnőtt és több tízezer fióka Laysan-albatrosz esett a cunami áldozatául. Ez a szám azonban nem végleges, mert a szökőár idején a tengeren lévő felnőttek lehet, hogy nem találják meg fiókáikat, amikor visszatérnek - a parton kóborló fiókák pedig halálra vannak ítélve. A szakemberek szerint azonban hosszú távon a populáció egésze helyre fog állni.

Szomorúbb hír, hogy az egyik kóborló fióka az a rövidfarkú albatrosz (Phoebastria albatrus), amely évtizedek óta most először kelt ki a Midway-szigeteken. A fajból alig 3000 példány maradt életben a 19. századi kíméletlen vadászat miatt, és ezek közül néhány csak most ütött tanyát a Midway-atollon.

US Geographical Survey
Wisdom, az öreg Laysan-albatrosz

A kutatók örömmel állapították meg, hogy a sziget egyik nevezetessége, Wisdom, a 60 éves Laysan-albatrosz tojó életben maradt. Wisdom az USA legöregebb ismert vadon élő madara, amely februárban még fiókát is nevelt. Mivel a Midway-szigeteken élő Laysan-albatroszok Alaszka partjainál táplálkoznak, ezért felnőtt korukban évente 80 000 kilométert repülnek ide-oda. Wisdom tehát már 3-4 millió kilométert is megtett életében.