Senki nem látta az UARS műhold becsapódását

UARS műhold
Vágólapra másolva!
A NASA szombaton 20 órakor tartott sajtótájékoztatóján megerősítette: az UARS műhold lezuhanására Észak-Amerikától nyugatra, a Csendes-óceáni térségében került sor, és a darabok nem érték el a kontinenst. Vizuális megfigyelésről egyelőre nem érkezett jelentés. Az eset újból felhívta a figyelmet az egyébként igen nagy mennyiségű űrszemétre.
Vágólapra másolva!

Vasárnap, 9.25

Az UARS műhold megsemmisüléséről a NASA rövid sajtótájékoztatót tartott szombaton, magyar idő szerint 20 órakor. Az itt elhangzottak szerint az UARS szeptember 24-én (szombaton), magyar idő szerint reggel 6 óra körül lépett be a Föld légkörébe, és körülbelül 80 kilométeres magasságban kezdett darabokra törni. Innen kezdve a töredékek még jelentős távolságot tettek meg: átlagosan közel 500 kilométert haladtak vízszintes irányban, és a felizzás után körülbelül 6-10 perccel csapódhattak a vízbe (de a távolságadatokban jelentős eltérés lehet a különböző töredékeknél). Annyi állítható biztonsággal, hogy az eseményre Észak-Amerikától nyugatra, a Csendes-óceáni térségében került sor, és a darabok nem érték el a kontinenst.

Eddig nincsen megbízható beszámoló vizuális megfigyelésről. Sajnos a műhold szabálytalan alakja és bukdácsoló mozgása miatt nehéz volt kiszámítani a légköri súrlódás fékező hatását, ezért lett ennyire bizonytalan az előrejelzés. Ennek megfelelően a becsapódás helye sem ismert pontosan, és igazán részletes adatok akkor születhetnek, ha egy műhold megörökítette a légköri felizzást vagy egy éjszakai hajóról látták azt és pontos leírás is készült róla; ilyen megfigyelésekről azonban eddig nem tudni.

Kereszturi Ákos, a Világűr rovat vezetője szerint az UARS műhold esete több érdekes tapasztalattal is szolgált. Egyrészt ismét felhívta a figyelmet arra, hogy a felbocsátott műholdak megfelelő visszatéréséről is gondoskodni kell. Ez az űreszközöket indító cégek és űrügynökségek számára eddig nem volt kötelező, maguktól pedig nem szívesen tették meg, mivel jelentősen növelte a költségeket. Ezen a területen változás várható.

Másrészt jobban meg kellene ismerni a felsőlégkör jellemzőit, és az ott mozgó műholdak viselkedésének előrejelzése területén is lenne még mit fejleszteni. Az előrejelzések bizonytalanságát jól mutatja, hogy közel fél nappal később égett el az UARS, mint azt az esemény előtt közel másfél nappal feltételezték.

Harmadrészt az eset újból felhívta a figyelmet az egyébként igen nagy mennyiségű űrszemétre, amely nem csak a Föld körüli térségben jelent veszélyt, de a földfelszíni létünkre is hatással lehet; igaz, utóbbi minimálisnak tekinthető. A valódi veszély csekély mértéke ellenére egyesek az indokoltnál sokkal jobban féltek a szokatlan eseménytől. Ez a nagyközönség hangulatát, az űrtevékenységhez való viszonyát is befolyásolhatja - szerencsés esetben meggyőzve a döntéshozókat, hogy nagyobb anyagi ráfordítás szükséges a területen, hiszen például mobiltelefonok, GPS-ek és napjaink egyéb hírközlési igényei mellet műholdak nélkül már nem lehet létezni.

Szombat, 18.10

A NASA legutóbb (17.37-kor) kiadott jelentése szerint az UARS a Csendes-óceán északi része felett, az USA nyugati partjai közelében lépett be a légkörbe szombaton reggel, magyar idő szerint 5.23 és 7.09 között. A NASA-hoz egyelőre nem érkezett olyan bejelentés, hogy bárki is megsérült volna az esemény során. A belépés és a törmelékek lehullásának idejét és helyét még pontosítják, és magyar idő szerint szombaton 20 órakor sajtótájékoztatót tartanak, amelyet itt lehet majd élőben követni: www.nasa.gov/newsaudio

15.53

A Spaceweather.com honlapon megjelent információ alapján az UARS műhold a korábbi híradásoknak megfelelően a Csendes-óceán felett, az é.sz. 30,9 és a k.h. 218,9 foka mentén lépett be az atmoszférába. A megsemmisülésről egyelőre nincsenek felvételek és további adatok.

09.50

A NASA legutóbb (9 óra 46 perckor) kiadott jelentése szerint a műhold a Csendes-óceán felett lépett be a légkörbe (a Joint Space Operations Center, Vandenberg Air Force Base közlése alapján).

09.20

A NASA megerősítette az UARS műhold lezuhanását (re-entry confirmed). A NASA legutóbb (9 óra 16 perckor) kiadott jelentése szerint az UARS lezuhanása magyar idő szerint szombaton 5.23 és 7.09 között történt. A műhold ebben az időszakban Kanada, Afrika, valamint a három óceán felett repült el. A lezuhanás pontos ideje és helye még nem ismert.

A NASA arra figyelmeztet, hogy - amint azt várható volt - számos téves információ és légből kapott adat jelenik meg folyamatosan az interneten.

08.30

Amíg várjuk a NASA adatait, emlékezzünk meg a műholdról:

Az ózonról és az ózonlyukról nyújtott új ismereteket az UARS műhold

Az UARS (Upper Atmosphere Research Satellite) műholdat 1991-ben a Disvcovery űrrepülőgéppel indították, amely korának legfejlettebb érzékelőkkel felszerelt, bolygónk légköri összetételét elemező űreszköz volt. Feladatát befejezve 2005-ben használaton kívül helyezték.

Az UARS eredményei fontos szerepet játszottak a légköri ózon viselkedésének, a fotokémai (a fény által kiváltott reakciók) lezajlásának megértésében. A műhold számos új ismeretet nyújtott az ózonlyukról, és általában a sztratoszférikus ózon viselkedéséről. Nem várt érdekesség volt a program idején, hogy a felbocsátás előtt nem sokkal tört ki a Pinatubo vulkán a Fülöp-szigeteken, és porral, valamint kéntartalmú anyagokkal árasztotta el a légkört. Az UARS a légkörünkbe jutó ultraibolya napsugárzás intenzitásának adatait is pontosította. Az UARS korábbi szerepét azóta a nála sokkal fejlettebb Aura műhold vette át.

08.20

Az http://twitter.com/#!/UARS_reentry oldalon arról írnak, hogy a kanadai Okotoks környékén (Alberta) törmelékek hullottak (de ez nem hivatalos információ).

08.00

A NASA még az adatok megerősítésén dolgozik, és egyelőre annyit közölt, hogy ha a törmelékek szárazföldön landoltak - de ez még erősen feltételesen értendő -, akkor Kanada a legvalószínűbb helyszín. A NASA a Twitteren ismét arra figyelmeztet, hogy a műhold darabjai az USA tulajdonát képezik, azokat be kell szolgáltatni a megtalálóknak.

07.50

Még mindig várjuk a NASA megerősítését. Közben a www.heavens-above.com közölte az UARS utolsó pályájának földfelszíni vetületét ábrázoló térképet:

Forrás: heavens-above.com

Ennek alapján lehetséges becsapódási pontok ezen az oldalon láthatók: http://www.n2yo.com/?s=21701 (köszönjük a linket Sevoir nevű olvasónknak).

07.24

Egyelőre nincsenek új adatok, mindenki a NASA megerősítését várja. A Twitteren azt írja dmerser91, hogy Lady Gaga megtalálta a műhold törmelékeit, és új ruhát készít belőlük.

06.58

A NASA 6.55-ös közlése szerint az UARS 6.45-ig már belépett a légkörbe. Most dolgoznak a belépési hely megerősítésén, és rövidesen új információkat közölnek.

06.34

A NASA szerint már lehetséges, hogy lezuhant az UARS, várják a U.S. Strategic Command megerősítését.

Szombat, 06.30: most már bármikor leeshet

A legújabb adatok alapján az UARS magyar idő szerint szombaton reggel 6.45 körül zuhan le, várhatóan valahol Afrika, valamelyik óceán vagy Kanada felett. Szombaton hajnali fél 5-kor a pálya 135-140 km magasan húzódott.

Információkkal lehetőség szerint azonnal jelentkezünk, ajánljuk olvasóink figyelmébe a péntek délután javasolt honlapokat (lásd lent: hol követhetjük az eseményeket?).

Péntek, 21.55: nem láttuk a fél tízes átvonulást

Pénteken este 21.30 után az UARS a Prága-Varsó-Minszk-Moszkva vonalon haladt el Magyarország közelében. A jelzett átvonulást nekünk nem sikerült észlelnünk. A következőre még kisebb esély van, ez 02.08-kor lesz az ország közepén, pl. Budapesten, de csak 13 fokkal a horizont felett, északi irányból érkezve. Aki abban bízik, hogy éppen ekkor fog szétesni a műhold, ekkor még tehet egy próbát az esemény megfigyelésére (mindez a jelenlegi adatok alapján, ne felejtsük el bekattintani az "All" gombot). A légköri belépést most magyar idő szerint szombat hajnali 2 óra és reggel 6 óra közé teszik, de ez is változhat.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közleménye szerint Magyarországot nem fogják érinteni a műhold törmelékei.

Péntek, 17.15: lassabban fékeződik a vártnál

A NASA péntek délutáni közlése szerint az UARS műhold pénteken kora délután (hazai időben 160-170 kilométer közötti magasságban keringett a Föld körül. Az elmúlt napokban történt több napkitörés miatt felvetődött, hogy a sugárzás miatt megnőtt a felső légkör kiterjedése, és ez gyorsítja a műhold süllyedését. Az újabb megfigyelések alapján ez nem így történt, aminek az egyik lehetséges oka, hogy a bukdácsoló műhold véletlenül olyan térbeli helyzetet vett fel, amely mentén viszonylag kis felületet mutat a haladási irányba - ennek megfelelően a vártnál csekélyebb a légkör fékezőhatása. Mivel a süllyedés üteme eltér a korábban becsültektől, a műhold csak később fog belépni a légkör sűrűbb részébe. Ezzel párhuzamosan a jobb becslésekre is többet kell várni, pontosabb adatok 12 óra múlva, esetleg még később lesznek.

Péntek, 16.20: hol követhetjük az eseményeket?

A NASA hivatalos oldala: http://www.nasa.gov/mission_pages/uars/index.html.

A NASA aktivizálta magát a Twiteren is: http://twitter.com/nasa. Például azt mondják, hogy semmi radiokatív nincs a lezuhanó műholdon, hogy nem lesznek forrók a darabok (ha mégis szárazföldre esnek), de az éles peremek miatt ne nyúlkáljunk.

Az UARS kifejezést tartalmazó tweetek gyűjtőoldala: http://twitter.com/#!/search?q=%23UARS - a sok komoly megjegyzés mellett itt Sith Sarcasm arra hívja fel a figyelmet, milyen sok ewok halhatott meg az Endoron a Halálcsillag darabjainak becsapódásai miatt. Annak esélye, hogy a UARS darabja eltalálja önt, a NASA szerint egy a néhány billióhoz (kisebb az esélye, mint egy lottóötösnek).

Jó forrás lehet még az események követéséhez a http://www.spaceweather.com/ (itt a nyitó oldalt érdemes nézni), és a http://www.spaceflightnow.com/uars/status.html oldal is.

Az UARS átvonalásait ezen az oldalon követhetjük, de állítsuk be saját településünket és nyomjuk meg az "All" gombot.

Az AGI nevű cég készített egy Google Föld kiegészítőt, melynek elindításával a saját gépünkön is nyomon követhetjük a műhold mozgását. A KML fájlt a cég blogjából lehet letölteni: http://blogs.agi.com/agi/?p=3780

További linkek gyűjteménye: http://sites.google.com/site/uarsreentry/

Péntek, 15.40: egy kicsit később lehet a lezuhanás

A Spaceweather.com honlapon megjelent újabb adatok szerint az UARS műhold a korábban becsült időpontnál később fog elégni a légkörben. A légköri belépést most magyar idő szerint szombat hajnali 2 óra és reggel 6 óra közé teszik. Ennek megfelelően nem kizárt, hogy a korábban közölt péntek 21.30-as időpont mellett (lásd lent) még egy áthaladása lesz a műholdnak Magyarország felett. Ennek keretében 2.08 és 2.10 között tűnik fel szombaton, azonban ez még nehezebben lenne látható, mint a korábbi áthaladás. Ekkor ugyanis csak közel 13 fokkal emelkedik a látóhatár fölé a műhold, és mindössze +2 magnitúdóig fényesedik fel. Adatok ezen a honlapon láthatók (a "Type of passes to include" szöveg mellett kattintsuk be az "All" gombot).

Közben érdekes hír látott napvilágot: Olaszországban a hatóságok arra kérték Észak-Olaszország lakóit, hogy az esetleg lehulló műhold-darabok miatt maradjanak lakásukban, lehetőleg annak alsó szintjén. A felhívás azért is sajátos, mert az esetleg becsapódó daraboktól származó veszély nagyságrendekkel kisebb, mint például bármilyen egyszerű közúti baleseté - az emberéletek védelme céljából tehát hatékonyabb lenne, ha például az óvatosabb autóvezetésre figyelmeztetnék ma éjszaka a sofőröket.

Korábbi információk

A heavens-above.com honlap legújabb előrejelzései alapján Magyarországról pénteken körülbelül 21.30 és 21.40 között lenne látható a műhold áthaladása, például Budapestről 21.35 környékén, feltéve, hogy nem ég el már előtte. A műhold nyugat felől tűnne fel az égen, és észak-északnyugat felé haladna közel egy percen keresztül. Eközben például Budapestről csak 27 fok magasra emelkedne a látóhatár fölé, és maximálisan közel +0,7 magnitúdós fényességet ér el. Ilyen paraméterekkel kivilágított városokból nagyon nehéz lenne megfigyelni az objektumot. Sajnos a műhold bukdácsolása miatt gyorsan változik a pálya, ezért az előrejelzések még mindig bizonytalanok. Talán ezzel magyarázható, hogy míg csütörtökön reggel jelzett hazánk feletti áthaladást a fenti honlap, este már ezt nem mutatta, pénteken reggel viszont ismét jelezte.

Mint arról már csütörtökön részletesen beszámoltunk, az utolsó pályaszámítások alapján a légköri belépés szeptember 23-án este, hazai idő szerint 20 óra és éjfél között várható. A mellékelt ábrán húzódó három vonal három olyan pályát jelöl, amely mentén a műhold halad ebben az időszakban. Azt egyelőre nem lehet megállapítani, hogy a három közül melyik pályán, és azon belül is a pálya melyik szakaszán történik meg az esemény.

Forrás: Ted Molczan
A műhold jelenleg becsült megsemmisülési ideje alatti három pálya egyikén mi is láthatnánk a jelenséget (magyarázat a szövegben, nagyobb ábra itt; forrás: USSTRATCOM, Ted Molczan, Spaceweather.com)

Egyelőre az sem kizárható, hogy Magyarország felett következik be a jelenség. A feltüntetett három útvonal közül csak az egyiknél van esélyünk a megfigyelésre, és akkor is csak abban az esetben, ha körülbelül hazánk felett lép be a légkörbe a műhold; tehát nem elegendő, ha a Magyarországot is érintő pályán halad miközben izzani kezd, az is szükséges, hogy éppen hazánk felett történjen mindez. Ebben az esetben persze sokkal fényesebb lenne +0,7 magnitudónál.

Az előrejelzések szerint a műhold 80-90 kilométer körüli magasságban kezd el izzani, majd lassan halad az égen, miközben darabok válnak le belőle. A légköri elizzás lényegesen hosszabb lesz a természetes meteorokénál (a kisebb sebesség miatt), és egy-két percig is eltarthat. Nagyon fényes is lehet a jelenség, még az sem kizárt, hogy a nappali égen is azonosítható lesz kedvező helyről, ha felhőtlen az égbolt.

Kérjük olvasóinkat, hogy ha bárhol a világon látják az eseményt, küldjék el nekünk beszámolóikat a [email protected] címre!

Eddig egyetlen olyan bejelentés látott napvilágot, amely szerint valakit korábban eltalált egy űreszköz darabja. Lottie Williams Oklahomában 1997-ben találkozott egy Delta II-es hordozórakéta visszahulló részével. A Gizmodo.com beszámolója szerint a barátaival megejtett esti séta során egy fényes meteorhoz hasonló jelenséget látott, majd nem sokkal később mintha valaki vállon veregette volna, és utána halk puffanást észlelt maga mögött.

Látványos animáció a műhold megsemmisüléséről. A film vége a légköri belépést és szétesést is mutatja (agi.com)

Későbbi laborvizsgálatok alapján kiderült, hogy egy Delta hordozórakéta külső borításának része volt a ráhullott könnyű test, amely nem okozhatott volna komoly sérülést. A leírás alapján azonban nem egyértelmű, valóban ennek a hordozórakéta fokozat részét látta-e az égen fellángolni, mivel annak elizzása után bizonyos idő szükséges, hogy egy töredéke elérhesse a felszínt.

A NASA hivatalos közleménye alapján elhanyagolhatóan kicsi az esélye annak, hogy a várhatóan pénteken visszahulló UARS-műholdnak egy darabja valakit eltalál - nagyobb a valószínűsége, hogy lottóötöst nyerjen az illető. Sajnos egyelőre még mindig nincsen biztos időpont és helyszín a légköri belépésre, de a legnagyobb esély arra mutatkozik, hogy a jelenség az óceánok területe felett következik be.