Még mindig nincs kapcsolat a süllyedő orosz Mars-szondával

phobos grunt
Vágólapra másolva!
Bajkonurnak eddig nem sikerült kapcsolatot teremteni a Fobosz-Grunt Mars-szondával - közölte csütörtökön az orosz űrkutatási hivatal. A szonda első alkalommal hozna anyagmintát a Földre egy másik bolygó holdjáról.
Vágólapra másolva!

Az Orosz Űrügynökség, a Roszkoszmosz szakemberei az este ismét megkísérlik felvenni az összeköttetést az űrszondával, amely Föld körüli pályán ragadt, miután nem indultak be a hajtóművei, amelyek a Mars felé indították volna. Az éjszakai próbálkozások ugyan nem jártak sikerrel, de a szakemberek még látnak némi esélyt arra, hogy a szerkezet vezérlőberendezéseit elérjék.

"Minden egyes fordulattal, amelyet a Föld körül megtesz, magasságából és sebességéből is veszít a szerkezet. Ezzel pedig nehezebbé válik a hajtóművek beindítása, ha egyáltalán újraéleszthetik az automatikát" - közölte az űrközpont.

Közben az Európai Űrkutatási Ügynökség (ESA) szakemberei is bekapcsolódtak az eredetileg a Mars parányi holdját, a Foboszt (Phobos) megcélzó Fobosz-Grunt (Fobosz-Talaj) orosz űrszonda megmentésébe. "Az éjjel megállapodtunk az orosz űrkutatási hivatallal, hogy segítünk ebben a kritikus helyzetben. A munka már folyik" - közölte az ESA szóvivője.

A Fobosz-Grunt szondát szerdán juttatta az űrbe egy Zenit hordozórakéta, de a szakemberek nem tudták beindítani a hajtóművét, hogy bolygóközi pályára állítsák a szerkezetet.


Kisfilm a küldetésről

Szerdai közlések szerint az orosz szakembereknek három nap áll rendelkezésre, hogy megpróbálják beindítani a szonda hajtóművét, mielőtt lemerülnének annak telepei.

A Fobosz-Gruntnak az lenne a feladata, hogy anyagmintákat hozzon a Földre a Foboszról. Fedélzetén egy körülbelül 50 kilogrammos műszercsomagban húsz nemzetközi építésű berendezés kapott helyet.