Megtalálták az orosz Mars-szondát

phobos grunt
Vágólapra másolva!
Az Európai Űrügynökség ausztráliai rádióállomása megtalálta a két hete elveszett orosz Fobosz-Grunt-űrszondát. Az űreszköz reagált a földi parancsokra.
Vágólapra másolva!

Szerda, 11.14

Közép-európai idő szerint kedd este 21 óra 25 perc és 22 óra 11 perc között az Európai Űrügynökség (ESA) perth-i megfigyelőállomása kapcsolatot létesített a Fobosz-Grunttal. A Roszkozmosz orosz űrkutatási hivatal munkatársai már elemzik az Ausztráliából kapott információkat. Anna Vediscsev, a hivatal sajtófőnöke elmondta, hogy a Perthben lévő állomásnak akkor sikerült kapcsolatot teremtenie a Fobosz-Grunttal, amikor az a Nap által megvilágított szakaszban volt.

A szonda pontos állapotát leíró úgynevezett telemetrikus adatokat még nem sikerült letölteni, egyelőre a kommunikációt tesztelték. Ennek során parancsokat is feltöltöttek az űreszközre, amelyre az reagált. A következő alkalommal a perth-i állomást már nem csak adatátvitelre, hanem az információk vételére is ráhangolják, hogy telemetrikus információkat kapjanak az űrszondáról.

Korábbi információk

A vörös bolygó felé, illetve annak nagyobbik holdjára, a Phobosra talajminta gyűjtése céljából indított Fobosz-Grunt űreszköz Föld körüli pályán ragadt, nem indult el a bolygóközi térbe, és Roszkoszmosz orosz űrkutatási hivatal szakemberei még mindig nem tudnak kapcsolatba lépni vele. Az orosz űrkutatók szerint gyakorlatilag csődöt mondott a vállalkozás.

Kedden Washingtonban a NASA egyik illetékese közölte, hogy a Roszkoszmosszal és az Európai Űrügynökséggel (ESA) együtt kísérletet tesznek a szonda megtalálására. Ebben jelentős szerepet játszhat a németországi Darmstadtban létesített műholdkövető állomás, amely az eredeti tervek szerint a Mars felé tartó útja során kísérte volna figyelemmel az űreszközt.

A jelenlegi számítások szerint a 13 és fél tonnás szerkezet december végéig, esetleg februárig maradhat Föld körüli pályán. Ezt követően visszazuhan bolygónkra, a légköri felizzás és esetleges becsapódás helyét viszont csupán egy nappal annak bekövetkezte előtt lehet majd meghatározni.