Tízmillió kilométerről fényképezték le a Föld-Hold párost

Föld, Hold, Juno
Vágólapra másolva!
Inkább kettős bolygónak, mint egy bolygónak és holdjának mutatkozik a Föld-Hold páros a Juno-űrszonda képén. A Jupiter felé tartó űreszköz egyetlen képen örökítette meg a két égitestet.
Vágólapra másolva!

Tízmillió kilométer távolságból tekintett vissza a Föld felé a nemrég startolt Juno-űrszonda, amely a Jupitert fogja vizsgálni. Bár céljától még messze jár, kamerájának tesztelése végett visszapillantott, és egymás mellett örökítette meg a Földet és a Holdat. A kép jól mutatja azt, ami bolygónkról nézve nem feltűnő - a Föld-Hold páros a távolból leginkább egy kettős bolygónak látszik.

Az űrszonda augusztus 26-án rögzítette a felvételt. A nagy távolság miatt bolygónkon a tengerek, a szárazföldek és a felhőzet összemosódik egymással, egyetlen apró foltot alkotva. Mellette a Hold sokkal halványabban látszik a képen.

Forrás: NASA
A Juno-űrszonda képe a Föld-Hold párosról (NASA)

A Föld és a Hold közötti négyszázezer kilométeres távolságot egyetlen nap alatt tette meg az űrszonda. A Juno által augusztus 26-ig bejárt közel tízmillió kilométeres útnak még a háromszázszorosa van hátra, a szonda várhatóan 5 év múlva ér el a Jupiterhez.