Vágólapra másolva!
Másodpercenként akár 360 kilométeres távolságot is megtesznek a csillagközi gázrészecskék az M84 jelű galaxis centrumában. A galaxis középpontjában lévő hatalmas fekete lyuk mozgatja ilyen sebességgel az anyagot maga körül. Bár maga az objektum láthatatlan, jelenléte mégis könnyen megállapítható.
Vágólapra másolva!

Az M84 a Virgo-galaxishalmaz belső részén, tőlünk 50 millió fényévre található, lencse alakú galaxis. Középpontjában egy szuper-nagytömegű fekete lyuk van, amely a környezetében lévő anyag egy részét magához vonzza (amely nagy sebességgel kering körülötte), majd részben elnyeli - illetve a kölcsönhatás során a gáz egy kisebb hányada két nagy sebességű anyagsugár (jet) formájában kilökődik a térségből.

Forrás: NASA, Gary Bower, Richard Green (NOAO), STIS Instrument Definition Team
A Hubble-űrtávcsővel készült színkép, amely a fekete lyuk körüli gázanyag mozgása miatt fellépett kék- illetve vöröseltolódást mutatja. A kép nagyméretű változatának letöltése (NASA, Gary Bower, Richard Green (NOAO), STIS Instrument Definition Team)

Az ilyen fekete lyukak jellemzőinek megállapítása nehéz, hiszen közvetlenül nem is láthatóak. A körülöttük keringő gázanyag színképe azonban leleplezi őket. A gázanyag keringési pályája egy szakaszán felénk közeledik, egy másikon tőlünk távolodik. Ennek megfelelően, a Doppler-hatás miatt a közeledő forró gáz sugárzása a kibocsátottnál rövidebb hullámhosszúnak látszik, úgynevezett kékeltolódást szenved (balra), míg a tőlünk távolodó gáz sugárzása a kibocsátottnál hosszabbnak mutatkozik, és vöröseltolódást szenved (jobbra).

Ezt mutatja be a Hubble-űrtávcső színképelemző detektorával készült kép. Ha nem lenne fekete lyuk a galaxis centrumában, függőleges vonalat mutatna a gáz sebességének eloszlása - azonban itt jól megfigyelhető a sebességben mutatkozó eltérés. Utóbbi nagyságából és a gázanyagnak a centrumtól mért távolságából a központi fekete lyuk tömegére lehet következtetni, ami legalább 300 milliószorosa a Nap tömegének.

Ajánlat: