A Google az új Einsteint szeretné megtalálni

Einstein
Vágólapra másolva!
A Google is bekapcsolódik a világ fiatal tudományos tehetségeinek felkutatásába: a nemrég elindított Google Science Fair egy online felületen ad rá lehetőséget, hogy a tizenéves diákok bemutathassák legjobb ötleteiket. Segítségként egy mintaprezentációt is ismertet a verseny honlapja: egy tizennégy éves lány néhány év alatt útkereső algoritmust dolgozott ki robotoknak, amelyek a kórházakban könnyíthetnék meg a nővérek munkáját.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi időben több olyan kezdeményezésről is beszámoltunk, amelyben a gyerekeket próbálták meg bevonni a tudományos kutatómunkába: nemsokára indul a fiatal korosztálynak szánt első tudományos közösségi oldal, tavaly pedig egy méhekkel foglalkozó kutató végzett olyan kísérletet, amelybe 8-10 éves gyerekeket vont be.

Most a világ talán legsokoldalúbb cége, a folyamatosan új ötletekkel előrukkoló Google is ebbe az irányba nyitott: Google Science Fair néven olyan versenyt hirdettek, amellyel a 13-18 éves korosztályban szeretnék megtalálni a legtehetségesebb gyerekeket.

A leghatékonyabb útkeresés mesterséges intelligenciával

"Ha úgy érzed, te vagy a következő Albert Einstein, Marie Curie, esetleg az új Larry Page vagy Sergey Brin, nevezz be a Google Science Fair versenyébe! Hátha épp neked sikerül bebizonyítanod, hogy a tudomány valóban képes megváltoztatni a világot!" - olvasható a verseny blogjában. A bejegyzés a Google alapítóit említi példaként, akik még diákként gondolkodtak el azon, hogy a világháló információit hogyan lehetne a leghatékonyabb módon kereshetővé tenni. "Page és Brin szerencsés volt, hiszen ötletük valóban életképesnek bizonyult, és a keresőmotort ma már mindenki használja. De hány olyan ötlet van még, amelyet csak azért nem valósítottak meg, mert senki nem karolta fel őket? Most mindenki számára adott a lehetőség, csak nevezni kell!" - írja a blog.

Forrás: Google
A Google Science Fair nyitóoldala

A pályamunkákat a Google Sites alkalmazással lehet beadni, ezzel hozható létre a pályázó saját weboldala. Segítségként egy mintapályázatot is feltöltöttek az oldalra, amelyen lépésenként nyomonkövethető, milyen formai követelményeknek kell megfelelnie a pályázónak. Ezt a munkát a mesterségesintelligencia-rajongó Tesca Fitzgerald készítette, aki ugyan még a gimnáziumot sem fejezte be, de már most aktív tagja egy egyetemi munkaközösségnek.

A tizennégy éves lány azt vizsgálta, hogyan lehetne egyszerűbbé tenni a kórházi nővérek életét: belőlük egyrészt hiány van a kórházakban, másrészt aránytalanul sok időt - munkaidejük felét - töltik azzal, hogy különféle eszközöket tologatnak a kórházi folyósokon. Ezt egy teljesen automatizált robot is el tudná végezni. Fitzgerald azokat az útkereső szoftvereket elemezte, amelyeket jelenleg alkalmaznak, és arra jutott, hogy ezeknél sokkal hatékonyabbat is ki lehet dolgozni. Az útkereső algoritmus módosítási javaslata már több tudományos versenyen is szerepelt. "Azóta érdekelnek igazán a mesterséges intelligenciával foglalkozó kutatások, hogy a tanáraimmal belekezdtünk ebbe a munkába" - mondta a verseny megnyitóján Fitzgerald.

A kutatás lépéseit bemutató videós prezentáció itt látható:

A nyertes a Galápagos-szigetekre repülhet

A nevezéseket április negyedikéig kell leadni (a jelentkezési lap itt érhető el). A gyerekek indulhatnak egyedül, illetve két- vagy háromfős csapatokban. A többfős indulás lehetősége a Google vállalati filozófiáját is tükrözi, hiszen a cég alapvető jellemzője, hogy alkalmazottai kisebb csapatokban dolgoznak egy-egy probléma megoldásán vagy egy új ötlet megvalósításán.

A tudományos verseny támogatásába a Google mellett további cégek és intézetek is bekapcsolódtak. A partnerek között két, tudományos ismeretterjesztéssel foglalkozó újság is szerepel (Scientific American és National Geographic), továbbá jelen van a Lego és a Genf melletti részecskefizikai kutatóközpont, a CERN is.

Azon kívül, hogy a legtehetségesebb gyerekeknek jó referenciaként szolgálhat majd a versenyben elért helyezés, más motiváló tényezők is akadnak. A főnyeremény egy tíznapos galápagosi utazás lesz, amelyre az egyik szülő vagy mentor kísérheti majd el a gyereket. A nyertes megismerkedhet a hellyel, ahol Charles Darwin evolúcióbiológiai kutatásait végezte, emellett közelről is láthatja a szigetek különleges fajait, például az óriásteknősöket, a tengeri iguánákat vagy a sziget repülésre képtelen kormoránjait.

Egy másik díjat a csapatban induló gyerekek nyerhetnek el: a Google összesen 50 000 dollárral segíti a legjobb csapat tagjainak további tanulmányait. A CERN felajánlása, hogy az egyik nyertes (vagy az egyik csapat) három napot tölthet el a Genf melletti kutatóintézetben, ahol a laborokat és a részecskefizikai kísérletek helyszínéül szolgáló egységeket is bemutatják majd.



Nézze meg a verseny beharangozó videóját!