Mikrochip követi, hogyan nő a rákos daganat

Vágólapra másolva!
Olyan mikrochipes érzékelőt fejlesztettek ki német kutatók, amely a daganat közelébe ültetve követi lehet a tumor a növekedését a környezetében lévő szövetek oxigénszintjének mérésével. A miniatűr eszköz arra is jó, ha érzékeny területeken, például a gerinc közelében növekvő daganatot kell kezelni.
Vágólapra másolva!

A daganat közelébe ültetett érzékelő kidolgozásakor az volt a célja a müncheni műszaki egyetem kutatóinak, hogy olyan helyeken is nyomon lehessen követni a daganatok növekedését és kezelni lehessen a tumort, amelyeket egyébként a szokásos eszközökkel nehézkes elérni, vagy jobb nyugton hagyni.

"Vannak daganatok, amelyeket nehéz eltávolítani, például a gerinc közelében lévőket. A sebészi eltávolításnál azt kockáztatják, hogy ideget is ér a kimetszés. Probléma lehet az is, ha a tumor ugyan lassan növekszik, ám a páciens idősebb" - magyarázta Sven Becker programvezető. Ezekben az esetekben előnyösebb, ha a daganat változását nyomon követik, de csak akkor avatkoznak be, ha gyorsabb növekedésnek indul.

Az érzékelőt a tumor közelébe ültetik be, ahol méri a szövetekben lévő folyadékban oldott oxigén szintjét. Ha az oxigén koncentrációja csökken, az arra utalhat, hogy a tumornövekedés felgyorsult. A beültetett chip adatait a páciens kezelőorvosához is eljuttatja a rendszer, így lehetőség van a gyors beavatkozásra, vagy a kórházi ellenőrzések számának csökkentésére.

A fejlesztők tervezik, hogy a későbbiekben egy orvosi adagoló pumpa is a rendszer része lesz, hogy a kezeléshez szükséges gyógyszert közvetlenül az érintett területre juttathassák. A kutatók szerint mindez hozzájárul a rákos daganatok kevésbé agresszív, mégis célzott terápiájához. A fejlesztés még kísérleti szakaszban van, a kutatók azt tervezik, hogy tíz éven belül megkezdődhet a klinikai felhasználás is.