Megbízhatatlanok a kínzással szerzett információk

Vágólapra másolva!
Nemcsak morálisan, hanem tudományos szempontból is támadja a kínzásnak minősíthető vallatási eljárásokat egy új amerikai tanulmány.
Vágólapra másolva!

"Minden tisztálkodási lehetőség megvonása, jéghideg cellába zárás meztelenül, ütlegelés, megalázás" - például ezek a Guantánamóról szabadult foglyok tapasztalatai. Az egykori rabok szerint a megalázás már jóval Guantánamóra szállításuk előtt megkezdődött, de ott is hetekig, hónapokig tartott - minderről az [origo] is beszámolt 2005-ben, az Amnesty International közlése nyomán. S mindez csak a jéghegy csúcsa lehet, hiszen az iraki Abu Graib börtön, a titkos CIA-börtönök a világ számos pontján vagy bizonyos afganisztáni cselekmények mind-mind arra mutatnak, hogy a kínzás, az embertelen bánásmód nemcsak 2005-ben fordult elő, jóllehet Barack Obama amerikai elnök több intézkedést is hozott a folyamat megállítására.

John W. Schiemann, a Farleigh Dickinson Egyetem kutatójának most megjelent tanulmánya szerint a kínzással szerzett információk megbízhatatlanok. A "fokozott kihallgatási technikák" nemcsak kevéssé hatékonyak, de gyakran vezetnek kíméletlen, túlzottan durva eljárásokhoz, vagy ártatlanok megkínzásához. Minderről a Political Research Quarterly (PRQ) című szaklapban értekezett Schiemann.

Forrás: AFP/Mauricio Lima

A kihallgatók általában addig fokozzák a kínzásokat, hogy elérjék azt a határt, amikor a fogoly már beszélni kezd. A kínzást támogatók arra hivatkoznak, hogy időnként nincs más módszer a kritikus információk megszerzésére. Valójában azonban ezek a módszerek kétséges és téves információkat eredményeznek - írja Schiemann.

Jean-Yves Feberey, francia orvos-pszichiáter, aki emberi jogi kérdésekkel is foglalkozik, az [origo]-nak azzal kommentálta Schiemann cikkét, hogy a hippokratészi eskü miatt kínzásban nem vehet részt orvos, például nem kutathatja a küszöbértékét annak, hogy valaki mikor kezd vallani. Feberey emberjogi aktivistaként és orvosként is elítéli a kínzásokat. A francia pszichiáter találkozott már munkája során megkínzott emberekkel, és annak eredménye mindig destruktív, romboló volt. Ugyanakkor a kivégzéseket és kínzásokat végrehajtók általában nem szorulnak pszichológiai segítségre - mondja.

Forrás: AFP

Az Amnesty International (AI) legfrissebb, március 27-ei közleménye szerint az európai országoknak ki kell vizsgálniuk a CIA-val való állítólagos együttműködésüket. Az Európai Parlament is foglalkozik a CIA foglyainak titkos, illetve vélhetően illegális szállításáról és fogva tartásukról az EU területén. Erről 2007-ben már folyt vizsgálat, de azóta új adatok derültek ki az AI szerint. A korábbi vizsgálatok nem állapították meg az európai államok felelősségét, ám időközben a litván kormány elismerte egy titkos CIA-börtön létezését.

Forrás: AFP/Robert Sullivan

Pár éve Egmont Koch dokumentumfilmjében Alfred McCoy, a wisconsini egyetem professzora kifejtette: a pszichológiai kínvallatás az 1950-es évek óta bevett gyakorlat az USA-ban. A CIA kísérletei mögött amerikai és náci orvosok is állhattak. Dr. Fischer fedőnéven a haláltáborok orvosa, Walter Schreiber professzor osztotta meg tapasztalatait amerikai kollégáival.