Az egyik legritkább fizikai folyamatot sikerült megfigyelni

Vágólapra másolva!
A Nagy Hadronütköztető egyik detektorában sikerült megfigyelni az egyik legritkább részecskebomlást.
Vágólapra másolva!

Az LHCb detektorban egy B-mezon (B0s) két müonra való bomlását észlelték. Ez a Standard Modell által megjósolt legritkább részecskbomlások közé tartozik: a B0s mezon minden egymilliárd bomlásából csak 3 ilyen bomlás.

Az eredményt egy Japánban zajló konferencián (Hadron Collider Physics Symposium) jelentették be, 3,5 szigma értékkel. A részecskefizikusok egy 5-ig tartó skálát használnak a kísérleti eredmények bizonyosságának leírására. A skálán az 1-es érték még véletlenszerű statisztikai ingadozás is lehet az adatokban, a 3 szigma már bizonyítéknak számít, de csak 5 szigmánál mondják ki a felfedezés szót.

Ennek megfelelően az LHCb szakemberei is további megerősítő adatokat várnak. Ugyanakkor sok helyen már arról lehet olvasni (például itt) , hogy az eredmény nemcsak tovább erősíti a Standard Modellt (amely a részecskék és a köztük lévő kölcsönhatások jelenlegi legérettebb elmélete), hanem arra is utal, hogy a Standard Modellen túl esetleg nem létezik "új fizika", konkrétan nem léteznek az úgynevezett szuperszimmetrikus részecskék (lásd korábbi cikkünkben).