Hatalmas hegyomlás történt Svájcban

Svájc, Piz Cengalo, sziklaomlás
Vágólapra másolva!
Mintegy négymillió köbméter kőzet zuhant egy völgybe Svájcban egy hatalmas hegyomlás következtében.
Vágólapra másolva!

A gránittömegek az olasz határnál fekvő, 3370 méter magas Piz Cengalo csúcsa alatt lazultak ki. A szikladarabok több mint 1500 méteres magasságból zuhantak le a lakatlan Bondasca-völgybe.

A szakértők szerint valószínűleg az elmúlt évtizedek legnagyobb hegyomlása történt Svájcban. Négymillió köbméter egyébként egy körülbelül 160 méter élhosszúságú kockának felel meg. Viszonyításképpen: a Gellért-hegy magassága a rakparttól körülbelül 120 méter (persze az alapja sokkal nagyobb, a Gellért-hegyben körülbelül 25-30 millió köbméternyi anyag lehet).

Forrás: MTI/EPA/Heli Bernina
A Piz Cengalo csúcsa a kép jobb oldalán látható. Meredek sziklafala a kép aljáig futó törmeléklejtőben végződik, itt figyelhető meg a leomlott kőzetanyag

A hegyen már 2011 júliusában is történt egy jelentősebb hegyomlás. Ezután geológusok javaslatára a hatóságok lezárták a hegy alatt futó turistaösvényeket. Ez jó döntésnek bizonyult, mert egész nyáron történtek kisebb-nagyobb sziklaomlások a területen. A következő nagy omlás 2011. december 27-én következett be, ennek nyomai láthatók a képeken.

Forrás: MTI/EPA/Heli Bernina
A kép közepén látható, honnan zúdult le a közel négymillió köbméter kőzet

A Piz Cengalo csúcsát korábban egységes szilárd gránittömbnek hitték. Ezek az omlások azonban azt bizonyítják, hogy a fagy okozta aprózódás miatt jelentősen meggyengült. A folyamat során a kőzetek repedéseiben megfagyó víz tovább tágítja a réseket. Nappal a víz megolvad, még mélyebbre szivárog, ahol aztán újra megfagy. E folyamatok ismétlődése a legkeményebb kőzeteket is megrepeszti.

További képek az omlásról a Planetmountain.com oldalán láthatók.