Ritka szép görgőfelhőt fotóztak Brazíliánál

görgőfelhő
Vágólapra másolva!
Látványos felvétel készült Brazília partvidékén: a viharzónák előtt "guruló" felhők egyik különlegesen szép példányát örökítették meg.
Vágólapra másolva!

Látványos fotó készült nemrég egy úgynevezett görgőfelhőről a brazil partok közelében. Ezek a különleges alakzatok a felszín felett hosszan elnyúló felhők, amelyek megjelenésükről kapták nevüket: olyanok, mintha nem sokkal a felszín felett "gurulnának". Kisebb változataik veszélytelenek, de nagyobb képviselőikhez viharos erejű szél, esetleg tornádó kialakulása is párosulhat.

Forrás: Capt. Andreas M. van der Wurff
Feltűnően szabályos görgőfelhő a brazil partok közelében. A kép nagyméretű változatának letöltése (Capt. Andreas M. van der Wurff)

A fényképet 2012. február 6-án készítették az Atlanti-óceánon, Brazília és Uruguay partvidéke közelében. A nyílt tengeren úszó hajóról készült fotón ideálisan vizsgálható a felhőalakzat, mivel a látóhatáron semmi nem zavarja a kilátást.

A képen látható görgőfelhő az úgynevezett arcus felhők egy viszonylag ritka típusa, mondta az [origo]-nak Varga László, az OMSZ munkatársa. Kialakulásának okai még nem teljesen tisztázottak, de kizárólag tengerek, illetve nagy tavak partvidéke közelében jön létre az eltérő hőmérsékletű vízfelszín és szárazföld között kialakuló parti cirkuláció (speciális szélrendszer) hatására. Az arcus felhők másik, jóval gyakrabban előforduló típusa az erős hidegfrontok, illetve zivatarok élén kialakuló peremfelhő, amelyről hazánkban is sok szép fénykép-, illetve filmfelvételek készült már, mondta a meteorológus. A peremfelhő átvonulását szinte mindig megerősödő vagy viharossá fokozódó szél kíséri. A peremfelhő a fölötte lévő felhőzettel szoros kapcsolatban áll, míg a partvidéki görgőfelhő teljesen elkülönül a magasabb szintek felhőzetétől, sőt akár derült is lehet fölötte az égbolt.

Egy látványos görgőfelhő filmfelvétele

Ajánlat: Mesebeli felhőt fotóztak