Vágólapra másolva!
Kína nemzeti kincse, az óriáspanda talán még értékesebb lesz, ha sikerül egy üzletember terve. A vállalkozó pandatrágyán akar bioteát termeszteni, amelyet aranyáron értékesítene.
Vágólapra másolva!

An Jansi, egy délnyugat-kínai vállalkozó Szecsuan tartomány egyik hegyvidéki részén termeszt teát. A trágyázáshoz több tonnányi pandaürüléket használ, amely a közeli pandaszaporító központból származik. Az első pandatrágyán termesztett teát 50 grammos kiszerelésben kívánja értékesíteni 22 000 jüanért (majdnem 800 000 forintért). Így ez lenne a világ legdrágább teája: egy csésze (amelyhez általában 3 gramm teát használnak) 46 000 forintba kerülne.

Az üzletember azzal indokolja a magas árat, hogy a kezdeti tételek hasznát egy környezetvédelmi alapítvány számára kívánja átutalni. A későbbi szállítmányok már olcsóbbak lennének, fűzi hozzá.

"Hálát adok az égnek és a földnek, hogy megáldott bennünket ezzel a környezetvédő pandateával" - mondta a 41 éves üzletember egy a teát népszerűsítő hétvégi eseményen."Csupán azt az üzenetet akarom közvetíteni a világ emberei felé, hogy alakítsák át a hulladékot valami hasznossá, és népszerűsíteni kívánom az újrahasznosítást és a szerves trágya alkalmazását."

An szerint a trágya "egészségbombává" alakítja a teát, mivel a panda csupán vad bambuszt eszik, és a tápanyagoknak csak töredékét - mintegy 30 százalékát - szívja fel az ennivalójából. És a panda igazi trágyagyár. "Olyanok, mint a szerves trágyát termelő gépek" - mondta a tanárból és újságíróból lett vállalkozó. "Folyton csak esznek és folyamatosan ürítenek" - mondta.

Az első leszüretelt teából készült főzetet megkóstolva An illatosnak és lágynak írta le az italt. Egyes vendégei azonban nem voltak túlzottan elragadtatva a teától, pláne a csillagászati árát is figyelembe véve.