Kockázatos dolog nyulat ajándékozni húsvétra, mert a legtöbb embernek fogalma sincs a helyes nyúltartásról. Mit lehet tenni, ha már ott ugrál a lakásában a hosszú fülű répafaló? Összegyűjtöttünk minden fontosat tudnivalót ahhoz, hogy boldog, egészséges nyulat nevelhessen fel.

Ne essen pánikba: persze egy nyúlról is gondoskodni kell, de néhány fő szabály betartásával egyszerűen nevelgethető az állat akár egy évtizeden át is. Ezek a szabályok azonban fontosak, ugyanis sajnos a húsvéti nyulak legtöbbje szakavatatlan kezekbe kerül, és akár egyetlen rosszul kiválasztott étellel a másvilágra lehet küldeni szerencsétlen állatot.

A családba újonnan érkező nyúl esetében többnyire már az állat megfogása is gondot szokott okozni: a legcélszerűbb a nyaka felett, a grabancánál megragadni, és a laza bőrénél fogva felemelni az állatot, majd a másik kézzel, a lábánál és a fenekénél alátámasztani, hogy biztonságban érezze magát. A fülénél fogva nem szabad felemelni!

Forrás: [origo]

Mit egyen a nyúl?

Nagyon fontos, hogy a nyulat helyesen tápláljuk, ugyanis nagyon érzékeny emésztése van, és ha nem megfelelő ételt kap, belepusztulhat, mert például leállhat a bélműködése, vagy éppen felfúvódhat, mivel nem tud szellenteni és hányni sem. Az állatboltokban rengeteg fajta nyúleledelt lehet venni, ezek önmagukban azonban korántsem megfelelőek a nyuszi egészségesen tartásához. A legfontosabb, hogy mindig legyen tiszta víz a ketrecében egy önitatóban, és folyamatosan álljon rendelkezésére jó minőségű (nem poros és nem dohos) zöld széna is: ebből a nagy kiszerelést érdemes megvenni, hogy még véletlenül se fogyjon el sohasem, és sosem szabad alom helyett használni, a beszennyeződött szénát mindig ki kell dobni a ketrecből.

A legjobb, ha a folyamatosan előtte lévő szénán kívül reggel és este meghatározott mennyiségű zöldséget kap, de semmiképp nem szabad felhízlalni:  magkeverékből  (búza, zab, árpa, rozs) egy mokkáskanálnyit adjunk a nyúlnak, a zöldségből pedig nagyjából annyit, amennyi egy kisebb méretű befőttes üveg tetején elfér (kb. 1,5 cm vastagon). Ha a nyuszi korábban nem kapott zöldséget, vagy három hónaposnál fiatalabb, fokozatosan kell rászoktatni arra (kb. 7-10 nap alatt) - egyszerre csakis egyféle zöldséggel próbálkozva - hogy ne legyen hasmenése tőle.

Forrás: [origo]

A zöldségek közül egyebek mellett a fehér-, és sárgarépa, paprika, a spenót, az uborka és a zeller való a nyúlnak, a nyúleledelnek tartott káposztából vagy karalábéból csak ritkán és csak nagyon kis mennyiség megengedett. Gyümölcsöket a magas cukortartalma miatt csak módjával érdemes adni az állatnak (magjaik nélkül), például almát. A boltokban kapható mindenféle édes, hizlaló jutalomfalatokat teljesen el kell hagyni: a támogatott és kerülendő növények részletes listáját a Törpenyúl.hu weboldalon  lehet megnézni, a növények felsorolását pedig érdemes ki is nyomtatni.

Sohasem szabad adni a nyúlnak krumplit, hagymát, citrusfélét, csokoládét, kenyeret és állati eredetű termékeket (pl.joghurtos falatokat), valamint cukros és mézes rágcsálnivalókat sem, mert ezek nagyon könnyen felborítják az emésztését, amitől elpusztulhat. Nem javasolt a saláta túl nagy mennyiségben való adása sem, mert azon kívül, hogy tápanyagtartalma alig van, leveles zöldségként tele lehet növényvédőszer maradvánnyal is, ami mérgezéshez vezethet. 

Honnan lehet tudni, ha a nyuszi emésztésével baj van? Például ha semmilyen ételt nem fogad el, és nem is bogyózik, esetleg kluttyogó hangot ad a gyomra, vagy a felfúvódás miatt bágyadt. Ilyenkor azonnal el kell vinni az állatorvoshoz, ahol infúziós kezeléssel és probiotikummal megmenthetik az életét. Talán sokak számára illúzióromboló, de a nyúl gyakran megeszi a kora hajnalban ürített ún. lágy bélsarát, amire az emésztése miatt van szüksége, ezért nem szabad megakadályozni ebben. Emésztési problémákat az is okozhat, ha az állat a helyes élelemből túl sokat kap, de ha helyesen tartják, elegendő az orvost az éves oltások és a körmök levágása miatt felkeresni.

 

Forrás: Farkasné Tamássy Éva

Be kell oltatni a nyulat?

A nyulaknak két gyógyíthatatlan, ám oltással megelőzhető betegségük létezik. Az egyik a vérszívók (leggyakrabban a szúnyog, de a bolha és a kullancs által is) terjesztett  myxomatózis nevű betegség. A másik szintén halálos betegség, a nyulak vérzéses megbetegedése, az RHD. Mivel a vérszívók nem csak a kertben találhatók meg, az RHD kórokozóját pedig akár a cipőnk talpán is be tudjuk vinni az állathoz, a szobában tartott állatokat is be kell oltatni e két betegség ellen. Az oltásokból kétféle létezik: van, amelyik csak egyik vagy másik betegség ellen véd, és van olyan is (kombinált oltás), amely mindkét betegségtől óvja a nyulat, viszont az első beadás után négy héttel ismétlő oltást igényel.

Hol lakjon a nyúl?

A nyulat nem papírdobozban, hanem nyúlketrecben szokás tartani a lakásban, egy nyúlnak minimum 100x 50 centiméteres alapterületű ketrecre van szüksége, ha kettő van belőlük, akkor legalább 120-140 centiméter hosszú ketrecet kell venni, terráriumban pedig nem szabad tartani az állatot, mert az nem szellőzik kellőképpen. A nyúl sokkal jobban viseli a hideget, mint a meleget: leginkább 15-20 Celsius fokos átlaghőmérsékleten érzi legjobban magát. Ennél melegebb számukra már nem komfortos: ilyenkor friss, hideg itatóvízzel vagy a fülük óvatos benedvesítésével lehet hűteni őket, de lehet hideg jégakkut (vagy palackban fagyasztott vizet) is tenni a ketrecük tetejére, amelyet előzőleg konyharuhába csomagoltunk, hogy ne csepegjen a lecsapódott pára a ketrecbe.

Forrás: [origo]

Érdemes felkészülni arra, hogy a nyúl a lakásban minden egyes drótot prédának tekint, legyen szó mobiltöltőről vagy akár a mosógép hálózati vezetékéről. Azokat a vezetékeket, amelyeket nem lehet elég magasba helyezni a nyúl elől, kábelcsatornában érdemes elvezetni: ezt barkácsáruházban vagy lakberendezési áruházakban lehet beszerezni. Ugyanez igaz a szobanövényekre, amelyek közül elég sok fajta mérgező is lehet az állatra, ezért kellően magas állványon, virágtartóban kell elhelyezni őket. Tapasztalataink szerint a nyúl mindig akkor követ el valami rosszaságot, amikor az embert azt hiszi, hogy csendben alszik a szoba egyik sarkában. A tapéta és a bútorok megrágása ellen a ketrecben elhelyezett fogkoptatóval és faágakkal, fa nyúljátékok bevetésével lehet védekezni többé-kevésbé sikeresen. Jó hír viszont, hogy a nyúl szobatiszta állat: ha konzekvensen a ketrecének egy részében helyezünk el fa vagy szalma pelletet, forgácsot, mindig ott fogja elvégezni kis- és nagydolgát is. Az almot elhelyezhetjük egy macska-alomtálcába is, így nem szükséges az egész ketrecet almozni.

A nyulat kültéren is lehet tartani, napsütéstől óvott helyen, de télen a nagy hidegek ellen szénával jól telerakott kuckót kell biztosítani neki, és gyakran kell pótolni befagyó vizét is. Készen kapható a boltokban rengetegféle kültéri ketrec, de arra érdemes odafigyelni, hogy a nyúl nagyon gyorsan ki tudja ásni magát a föld alatt, ez ellen például a földbe függőlegesen leásott fémhálóval lehet védekezni. Érdemes arra is gondolni, hogy a nyúl számos kint élő állat zsákmánya lehet, ezért megfelelő védelmet kell biztosítani számára a kóbor kutyákkal vagy akár ragadozó madarakkal szemben is.

Hogyan lehet több nyulat együtt tartani?

Röviden: nem egyszerűen. Kézben tartva, a két hátsó lábát széthúzva lehet megállapítani a nyuszi nemét, ha ez mégsem sikerülne, érdemes elvinni egy állatorvoshoz, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy fiú-e, vagy lány. Ha párban szeretnénk nyulakat tartani, hím és nőstény jöhet szóba, akiket mindenképpen ivartalaníttatni kell, máskülönben akár már öt hónapos korukban intenzív utódgyártásba kezdenek, mivel ez van a génjeikbe kódolva.

Forrás: [origo]


Ivartalaníttatni csak 8 hónapos koruk után lehet a nyulakat, ezért a különnemű nyulakat addig külön kell választani, vagy várni kell a nyúltárs beszerzésével. A nyúl házilagos szaporítása  komoly ismeretek nélkül nem javasolt, így is rengeteg gazdát kereső állattal lehet találkozni a különböző online és offline fórumokon. Mivel műtétről van szó, az ivartalanításnak is megvannak a kockázatai, de ezek fiatalabb korban kisebbek,az altatás magas kockázata miatt már nem nagyon javasolt elvégezni a műtétet. Két bak nyulat még ivartalanítva sem lehet együtt tartani, mert megtámadják és meg is ölhetik egymást, de két nőstény közös tartása is csak nagy szerencsével, kölyökkortól való ismeretség esetén lehetséges. A különnemű, ivartalanított állatok azonban általában gond nélkül együtt tudnak élni.

Ha a fenti ismertető végigolvasása után is kedvet érez egy házinyúl befogadásához, örökbe fogadhat egy gazdát kereső állatot, akit például a Noé Állatotthon honlapján találhat meg. Ha olvasónk nem szeretett volna saját nyulat, de valaki meglepte vele, kérjük lássa el az állat alapvető szükségeit, amíg új gazdát talál neki: új gazdát például a Törpenyúl.hu fórumán lehet keresni a nyuszinak, de előbb érdemes fotókat készíteni, és állatorvossal megnézetni az állatot, hogy az állapotáról naprakész információt kaphasson a befogadó gazdi.

Köszönjük a cikk lektorálását dr.Varga József állatorvosnak!