Az új Dragon űrhajó startját a visszaszámlálás során, a hordozórakéta egyik hajtóművénél jelentkező probléma miatt elhalasztották. A következő indítási lehetőség kedden, magyar idő szerint 9.44-kor lesz.

A Dragon lehet az első magánfejlesztésű, embert szállító űrhajó. A NASA megrendelésére a kaliforniai Space-X cég fejleszti az űreszközt, 1,6 milliárd dollár értékű szerződés keretében. A program következő nagy lépését legutóbb szombatra tervezték, de egy műszaki hiba miatt megszakították a visszaszámlálást. A Dragon a legújabb terv szerint kedden startolhat.

Az új űrhajóhoz a Space-X cég egy hordozórakétát is fejlesztett, ez a Falcon-9. A Dragon összesen hét fő szállítására lesz képes. Egy 6 tonna össztömegű, henger alakú, napelemes műszaki egységből és egy űrkabinból áll, amelyet egy ISS-dokkolóval szereltek fel. Visszatéréskor az űreszköz 3 tonnás kabinja három hatalmas ejtőernyővel fékezve képes leszállni, igen pontosan, mindössze 2 kilométernyire a céltól.

A NASA TV-n szombaton 9.30-kor kezdődik a közvetítés az eseményekről, amelyet a Galileo Webcast 10 órától magyar kommentárral vesz át.

A Dragon űrhajó műszaki adatai:

  • magasság: 6,1 méter
  • átmérő: 3,7 méter
  • a belső légtér térfogata: 10 köbméter
  • tömeg üzemanyag nélkül: 4,3 tonna
  • tömeg üzemanyaggal: 6 tonna
  • napelemek energiatermelése: 1500 watt (maximálisan 4000 watt)

 

Film a Dragon űrhajó tervezett működéséről

A Dragont a Falcon hordozórakéta második fokozata állítja 310 és 340 kilométer közötti magasságú pályára a Föld körül. Ezt követően a második fokozat leválik, majd a Dragon kinyitja napelemtábláját és ellenőrzi a rendszereit, és a szükséges mértékben pályát változtat, hogy az űrállomást megközelítse. Miután ez megtörtént, kifejezetten erre a célra készített rádióadója segítségével manőverezik még közelebb, amit az ISS-en lévő űrhajósok is kontrollálhatnak. Emellett a GPS-alapú tájékozódást is teszteli, valamint egy lézeralapú, a dokkolást segítő rendszert is kipróbál.

Forrás: Space-X
A Falcon-9 és a Szojuz-Fregat-hordozórakéta, valamint az űrrepülőgép-rendszer méretének összehasonlítása.
A piros szín a Föld körüli pályára állított hasznos teher nagyságát jelöli (Karl Tate, SPACE.com)

Az űrállomással való összekapcsolódás másként történik, mint a korábbi űrhajóknál: a Dragon először néhány méterre megközelíti az űrállomást, majd ezt követően a kanadai robotkar kinyúl érte. Ez megragadja az űrhajót, és az ISS-hez húzza, majd pontosan a dokkoló nyíláshoz igazítja - ekkor kapcsolódik össze a két rendszer.

 

Film a Dragon tervezett összekapcsolódásáról az űrállomással

A jelenlegi teszt során űrhajós még nem utazik a Dragon fedélzetén. Az ISS-hez kapcsolt űrhajó ajtaját kinyitják, és átmozgatnak néhány felszerelést az űrállomásba, majd a küldetés végén több felszerelést is az űrhajóba pakolnak, amely azokat a Földre hozza. A Dragon ezután leválik az űrállomástól, fékez, majd a légkörben lelassít, és ejtőernyő segítségével ereszkedik le a tengerre Kalifornia partjai közelében.