A Csendes-óceánba zuhant egy hordozórakéta

Vágólapra másolva!
A Csendes-óceánba zuhant pénteken egy Zenit típusú orosz hordozórakéta, amelynek az Intelsat-27-es távközlési műholdat kellett volna pályára állítani - közölte a Ria Novosztyi orosz hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Az előzetes tájékoztatás szerint az óceánon úszó kilövőállásról indított Zenit-3SL rakéta első fokozata leállt.

A hiba a fellövést követő 50. másodpercben történt. Korábban már két alkalommal elhalasztották a műholdat hordozó rakéta kilövését, de nem műszaki okok miatt.

Az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint rendkívül nagy volt a hullámzás a Csendes-óceánnak azon a részén, amelyen az Odüsszeusz elnevezésű, mozgó platform a rakéta felbocsátása idején hajózott, csak nehezen tudták stabilizálni az indítóállás helyzetét.

Az Odüsszeusz platformtól nem messze, a Csendes-óceánba zuhant rakétán lévő IS-27-es műhold a világ legnagyobb távközlési kereskedelmi műholdhálózatával rendelkező Intelsat megrendelésére készült. A Boeing Satellite Systems gyártotta berendezés az Intelsat amerikai és európai partnereinek a tömegtájékoztatási lehetőségek és a hálózati szolgáltatások bővítését segítette volna elő, és kormányzati igényeket szolgált volna ki.

A több mint 6 tonnás Intelsat-27-es műhold 15 évet szolgált volna az űrben. Ez volt a legsúlyosabb berendezés, amelyet az úgynevezett Tengeri start program keretében állítottak volna Föld körüli pályára.

A mostani - egy tavalyi kudarc után - már a második sikertelen kilövés volt a Zenit orosz hordozórakétával.