Vágólapra másolva!
Szép tűzgömbök vezetik fel a Perseida-meteorraj augusztus 12-éről 13-ára eső maximumát.
Vágólapra másolva!

Megkezdődött a szokásos augusztusi csillaghullás, azaz a Perseida-rajhoz tartozó meteorok egyre nagyobb számban láthatók esténként, köztük néha-néha már szép tűzgömbökkel (azaz a Vénusznál fényesebb példányokkal).

A raj idei aktivitása átlagos lesz a Magyar Csillagászati Egyesület szerint, viszont a Hold kevéssé fogja zavarni az észlelést.

Forrás: AFP/Zhou Kun Qd

A jelenség oka, hogy a Föld most halad át a 109P/Swift-Tuttle nevű üstökösből kihullott poranyagon. A legsűrűbb részen augusztus 12-14. között megy át bolygónk, azaz ekkor várható a legtöbb meteor. Az aktivitásnak van azonban egy felfutó és lecsengő szakasza, így augusztusban az átlagosnál több hullócsillagban lehet gyönyörködni.

A meteorok egész éjszaka észlelhetők, de éjfél után nagyobb az esélyünk, mert ekkor már magasabban van a keleti horizont felett az a pont, ahonnan a raj tagjai látszólag érkeznek, és amely a Perseus csillagképbe esik.

A maximum környékén óránként 100 meteor is észlelhető, ehhez azonban teljesen sötét égbolt szükséges. Átlagosan jó körülmények között (utcai lámpáktól távol) is jó néhány szép Pereseidát láthatunk majd egy óra alatt, köztük tűzgömböket, amelyek a NASA utóbbi számításai szerint ebben a rajban a leggyakoribbak.