Vágólapra másolva!
Először azt hitte, hogy hullócsillagot lát, de valójában az Európai Űrügynökség gravitációs műholdjának a zuhanását fényképezte le vasárnap este egy férfi a Falkland-szigetekről.
Vágólapra másolva!

A falklandi Bill Chater pingvinlesről tartott hazafelé, amikor az Atlanti-óceán felett egy fényes, csíkot húzó jelenséget pillantott meg az égen. "Először azt hittük, hogy egy hullócsillagot látunk" – mondta Chater a BBC-nek. A férfi hamar rájött, hogy valójában az Európai Űrügynökség (ESA) lezuhanó gravitációs műholdját, a GOCE-t látja, amelyről nem sokkal korábban a rádióban hallott. A képet megosztotta a Twitteren:

Az ESA megvizsgálta a felvételeket, és megállapították, hogy "minden valószínűség szerint" az egytonnás műhold utolsó percei láthatók rajta. Az ESA honlapján lévő információ szerint ugyanis a zuhanó műhold az Atlanti-óceán déli medencéje felett, a Falkland-szigetek környékén lépett be a légkör sűrűbb tartományába, körülbelül 80 kilométeres magasságban. Ezt az ESA űrszeméttel foglalkozó hivatala (Space Debris Office) erősítette meg.

Amerikai katonai adatok szerint ez november 11-én, közép-európai idő szerint hétfőn, hajnali 1.16-kor történt, ami Falklandon 21.16-ot jelent, ez pedig összevág Bill Chater megfigyeléseivel. Chater a BBC-nek azt mondta, hogy videofelvétele is van a műholdról, de a Falkland-szigetek lassú internetkapcsolata miatt ezt egyelőre nem tudja megosztani.

Szakértők szerint az 1100 kilogrammos műholdból körülbelül 200-250 kilogrammnyi hulladék élhette túl a zuhanást, ez most valahol az Atlanti-óceán mélyén nyugszik.