Egy hamis tanulmány miatt felakasztotta magát egy japán tudós

Vágólapra másolva!
A japán őssejtkutatási botrány egyik fő érintettje, Szaszai Josiki a kutatótársainak címezte a búcsúleveleit. Társszerzője volt egy tanulmánynak, amelyben meghamisították a kutatási adatok egy részét.
Vágólapra másolva!

Felakasztotta magát munkahelyén Szaszai Josiki tekintélyes japán tudós, egy úttörő jellegű őssejtkutatásról januárban közzétett, ám később hamisnak bizonyult és ezért visszavont tanulmány társszerzője.

Az 52 éves biológiaprofesszornak a lépcsőház korlátjáról lógó élettelen testét kedden reggel találták meg a Riken japán állami kutatási szervezet kobei fejlődésbiológiai intézetében. Azonnal kórházba szállították, de ott már csak a halál beálltát tudták megállapítani.

A kutatótársaktól búcsúzott

A rendőrség szerint három búcsúlevelet hagyott maga után, mindegyiket kutatótársainak címezte, közülük az egyiket a kutatás meghamisításával vádolt beosztottjának, Obokata Harukónak, a tanulmány vezető szerzőjének.

A tanulmány társszerzőit, köztük Szaszai Josikit, a kobei intézet helyettes vezetőjét, nem találták vétkesnek hamisításban, ugyanakkor a Riken házon belüli vizsgálata elmarasztalta Szaszait, amiért a kutatócsoport felügyelőjeként nem ellenőrizte az adatokat. Kollégái szerint Szaszai a botrány kitörése óta lelki tanácsadásra szorult, és kijelentette, hogy mélységesen szégyelli magát a történtekért.

Meghamisították a kutatási adatokat

A Riken kutatócsoportja a 30 éves Obokata Harukóval az élen januárban a Nature című rangos tudományos folyóiratban arról számolt be, hogy olcsó és gyors eljárást fejlesztett ki az embrionális őssejtekhez hasonló, úgynevezett pluripotens őssejtek előállítására egerek véréből. Állításuk szerint az úgynevezett STAP-sejtek felfedezése a személyre szabott gyógyítás új korszakát jelentheti, olcsóbbá, gyorsabbá és biztonságosabbá teheti az őssejtek előállítását.

Hamarosan kétségek merültek fel a tanulmány hitelességét illetően, és a Riken vizsgálatot indított, amely megállapította, hogy a kutatás vezető szerzője, Obokata a jobb eredmény felmutatása érdekében meghamisította a kutatási adatok egy részét.

A vizsgálat nyomán a Nature, amely a világ egyik legbefolyásosabb tudományos folyóirata, a kutatókkal egyetértésben, kritikus hibákra hivatkozva július elején visszavonta a tanulmányt.

A hamisításért felelőssé tett kutató, Obokata Haruko továbbra is a kutatóintézetben dolgozik, szigorú felügyelet mellett ismétli meg éppen a vitatott kutatást, amely szerinte az adatokkal való manipulálás ellenére valós eredményeket hozott. A kutató munkáját két kamerával figyelik napi 24 órában.