Mániás depresszió gyötörhette Robin Williamst

Robin Williams
Vágólapra másolva!
Robin Williams egyike volt azoknak a komikusoknak, akik másokat megnevettettek, ám eközben súlyos mentális gondokkal küzdöttek. Egy 2014 januárjában ismertetett kutatás szerint a komikusok hajlamosabbak magukba fordulni, de ugyanakkor a pszichózis enyhébb formában elősegíti a kreatív gondolkodást.
Vágólapra másolva!

Robin Williams még 2006-ban beszélt az amerikai közszolgálati rádió, az NPR egyik műsorában arról, hogy korábban depresszióval küzdött, de hivatalosan nem diagnosztizáltak nála sem depressziót, sem bipoláris zavart. A színész hétfőn lett öngyilkos kaliforniai otthonában.

A bipoláris zavar, más néven mániás depresszió súlyosan befolyásolja a kedvet és közérzetet, a beteg a szélsőséges boldogság és kreativitás, valamint a mély kétségbeesés fázisai között ingadozik. „A művészek között nagyon nagy arányban fordul elő. Az egészséges emberek azt hiszik, a világ rendben van úgy, ahogy van, és nem érzik különösebb szükségét, hogy változtassanak rajta. A kreatív emberek azonban nem ilyenek: akik a világot meg akarják változtatni, azok hajlamosak ezért sokat szenvedni is” – mondta erről John Lloyd producer a BBC-nek.

Robin Williams Forrás: Fórum Hungary

Robin Williams zseni volt, hatalmas az életműve, és ha csak depressziós lett volna, nem tudott volna ennyit alkotni, aki viszont bipoláris, annak fantasztikusan kreatív fázisai is vannak – magyarázta a producer. „Azonban mindenért drágán meg kell fizetni. Tévés producerként tudom, hogy egy-egy munka befejezésekor olyan időszak után vagyok, amikor minden nap éreztem az adrenalin áramlását, és ahogy vége, a mélybe zuhanok” – mondta Lloyd.

A pszichózis, mint a humor nélkülözhetetlen része

Az Oxfordi Egyetem kísérleti pszichológiai intézetének kutatói egy januárban közölt tanulmányban számoltak be róla, hogy a komikusok olyan személyiségjegyekben érnek el magas pontszámot, amelyek extrém esetekben összefüggésbe hozhatók mentális betegségekkel. Ezen kívül személyiségükre egyaránt magas szinten jellemző az introvertáltság és az extrovertáltság. A kutatók szerint a humorhoz nélkülözhetetlen kreatív elemek hasonlóságot mutatnak a pszichózisban szenvedők személyiségjegyeivel. A vizsgálati eredményeket a The British Journal of Psychiatry közölte.

A kutatás során 523 (404 férfi és 119 nő) ausztrál, brit és amerikai komikussal töltettek ki olyan kérdőívet, amely egészséges emberek pszichotikus vonásait mérte a következő négy szempont alapján: szokatlan tapasztalatok (hit a telepátiában és a természetfeletti eseményekben), kognitív szervezetlenség (koncentrálási képtelenség, problémák a gondolatok összpontosításában), introvertált anhedónia (a fizikai és a szociális kapcsolatok jelentette örömök csökkent érzete, beleértve az intimitás kerülését is), impulzív nonkonformitás (hajlam az impulzív, antiszociális viselkedésre)

A tesztet 364 más műfajban dolgozó színész, valamint 831 nem kreatív területen dolgozó ember is kitöltötte. Az eredmények alapján a komikusok a kontrollcsoporthoz képest sokkal magasabb pontszámokat értek el a kóros személyiségjegyek mind a négy típusában. Különösen magasak voltak az értékek az introvertált és az extrovertált személyiségjegyeknél. A színészek ugyancsak magas pontszámot értek el, az introvertáltságra vonatkozó személyiségjegyeknél azonban – ellentétben a humoristákkal – nem volt kiugrás.

Gordon Clarigde, a kutatás vezetője szerint a pszichózis első látásra káros lehet a humorra nézve, enyhébb formában azonban növelheti az ember azon képességét, hogy furcsa, esetleg szokatlan dolgokat társítson össze, vagy nem a megszokott módon gondolkodjon.

A szakember hangsúlyozta: az eredmények alapján a komikusok extrém, időnként ellentmondásos személyiségjegyekkel rendelkeznek, egyrészt befelé fordulók, depressziósak, szkizoidok, másrészt extrovertáltak és mániások. Lehetséges, hogy a komédiázás, vagyis az extrovertált oldaluk a depresszió kezelésének egy módja, bár ez természetesen nem igaz minden komikusra – tette hozzá a BBC kérdésére válaszolva.

Szerepet játszanak

Nick Maguire, a Southamptoni Egyetem klinikai pszichológusa szerint lehet kapcsolat a depresszió és a komikum között, ám ez a szakember szerint nem túl erős. Sokféleképpen kezelik az emberek a depressziójukat, gyakran elszigetelik magukat, mások azonban azzal is csillapíthatják a gyötrő érzések hatását egy ideig, ha megnevettetik a többieket, akik ezért szeretik őket – magyarázta. „Sajnos időnként nagyon rövid ideig tart az enyhülés. Amíg tart a nevetés, nincs baj, ám ha hazaért a komikus, mit tud tenni?” – mondta a pszichológus.

Robin Williams a nyilvánosság előtt úgy tűnt, mindig szerepet játszik, szórta a poénokat, hogy megnevettesse az embereket. Nem titkolta alkoholproblémáit és házasságai kudarcát, interjúiban azonban sokkal óvatosabban beszélt a félelmeiről.„Ahányszor depressziós az ember, ott a humor, hogy kirángassa magát belőle” – mondta 1996-ban a The Guardian brit napilapnak.

A bipoláris zavar nem gyógyítható, de a gyógyszerezés és a pszichoterápia kombinációjával hosszú távon is jól kezelhető; további feltétel, hogy ebben a beteget szűkebb környezete is támogassa. A betegek többségének gyógyszerkombinációkra van szüksége, és a szerek hatása egyénenként eltérhet.