Hibás fúvókával is elindult a Rosetta leszállóegysége az üstökösmag felé

rosetta philae leszállás
Vágólapra másolva!
Közép-európai idő szerint 9.35-kor levált a Philae, a Rosetta-űrszonda leszállóegysége, és megkezdte útját a Csurjumov-Geraszimenko üstökös magja felé (a visszaigazoló jelzés a nagy távolság miatt 10.03-kor érkezett meg az irányítóközpontba). Időközben megérkeztek az első jelek a leszállóegységről.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt órákban az ESA irányítóközpontjából a legapróbb részletekig ellenőrizték a Rosetta és a Philae leszállóegység állapotát. A Rosettával mindent rendben találtak, azonban a Philae leszállórendszerében hibát fedeztek fel.

Elromlott egy fontos fúvóka

A Philae lábaiból a leszállás pillanatában kis horgonyok fúródnak majd az üstökös talajába. A kilövés a hatás-ellenhatás fizikai törvénye alapján kicsit ellöki a leszállóegységet a talajtól - ezt a lökést ellensúlyozta volna az a fúvóka a Philae túlfelén, melynek működését az éjszakai tesztek nem igazolták.

Így a leszállóegység kizárólag arra hagyatkozhat, hogy a horgonyok elég nagy erővel fogják majd a talajt, hogy ne tépje ki őket az ellenkező irányba ható lökés. A fúvóka nélkül nagyobb annak az esélye is, hogy a Philae felborul, ha lejtőre vagy sziklás talajra érkezik.

Így működne a Philae horgonya, ha az üstökösmag OSB lapokból állna. Persze a valóság egész más, így abban kell bíznunk, hogy az ESA szakemberei jól becsülték meg a talaj szerkezetét. Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Sven Hoppe

Mindennek ellenére, a lehetőségek mérlegelése után az irányítóközpontban úgy döntöttek, hogy elindulhat a leszállás. Mivel a Philae közvetlenül nem képes kommunikálni a földi irányítással, először ki kell építenie a rádiókapcsolatot a Rosettával. Az első adatok és képek ma dél körül várhatók.

Korábbi cikkeinkben követheti a leszállás várható menetrendjét és a Rosetta-küldetés történetét.

Frissítés: 12.08-kor az irányítóközpont vezetője, Paolo Ferri bejelentette, hogy létrejött a kapcsolat a Rosetta és a Philae között. A leszállóegység rendben működik, és folytatja ereszkedését az üstökösmag felszíne felé.

A Rosetta pályája a leszállás során Forrás: ESA