Megpróbálják kibillenteni a Philae-t

rosetta philae panoráma
A Philae felszíni panorámaképe. Nagyobb méretért kattintson a képre!
Vágólapra másolva!
A tervezett helyzetéhez képest elsodródott leszállóegység az üstökösmag felszínének árnyékos helyére került, így energiaellátása jelen helyzetében csak szombatig biztosítható. Az irányítóközpont hamarosan megpróbálkozik az elmozdításával.
Vágólapra másolva!

A földi irányítás éjjel úgy döntött, hogy elkezdi a Philae azon fedélzeti műszereit is használni, melyek működése mozgással jár. Egyrészt az indokolhatta a döntést, hogy az egyéb, mechanikus működés nélkül elvégezhető mérésekkel csaknem teljesen elkészültek, ugyanakkor a napfényhiány miatt meglehet, hogy csak pár órájuk marad a további vizsgálatokra.

A terv másik része, hogy a mechanikus hatások talán jobb pozícióba billethetik a Philae-t, és ezzel esetleg több fényt kaphatnak a fedélzeti napelemek. A mechanikus eszközök használatát a legkisebb kockázatot jelentő a MUPUS-szal (MUlti-PUrpose Sensors for Surface and Sub-Surface Science - többcélú tudományos műszer az üstökös felszíni és felszín alatti tulajdonságainak vizsgálatára) kezdték. Az eszköz egy 35 centiméteres fém rudat ver bele az üstökösmag felszínébe, miközben méri a behatolás mélységét és az elért réteg hőmérsékletét. Maga a műszer is képes környezete melegítésére, így a talaj hővezetési képessége is vizsgálható vele.

Kimozdíthat a kalapálás

A kalapálás persze biztonságosabb lenne, ha a Philae-t horgonyok rögzítenék a talajhoz, így van némi esély arra, hogy a kis lökések megrázzák a leszállóegységet, és esetleg kibillentsék jelenlegi helyzetéből. Megpróbálják elfordítani a leszállóegység testét, hogy nagyobb felületű napelem kapjon fényt, majd pedig a lábak végén található fúrókat is bevetik.

A Philae pontos pozícióját a Rosetta újabb fényképei alapján jelenleg is keresik, a MUPUS új mérési eredményeit és a leszállóegység állapotinformációit jelenleg is elemzik. 2-kor sajtótájékoztató, addig is nézegessük az eddigi legjobb panorámafelvételt nagy felbontásban.

A Philae felszíni panorámaképe. Nagyobb méretért kattintson a képre! Forrás: ESA