Hajléktalanokra támadnak a hiénák Etiópiában

Hiéna etetés Etiópiában
Ethiopia, Harar, man feeding hyena.
Vágólapra másolva!
Kordában tartják a kóbor állatokat, és eltakarítják a dögöket az utcáról, de időnként sírokat ásnak ki, és utcán alvó emberekre támadnak a hiénák Etiópia fővárosában. A hatóságok szervezett kilövésekkel próbálják kordában tartani az elszaporodott ragadozókat.
Vágólapra másolva!

Budapesten rókák és vaddisznók osonnak be a házak közé az éjszaka leple alatt, Indiában majmok szállják meg a városokat, Etiópia fővárosában, Addisz-Abebában pedig a hiénák jelentenek problémát. Becslések szerint 300-1000 hiéna élhet a városban, és komoly veszélyt jelentenek az emberekre - írja a BBC.

A városiasodó hiénák a környező dombokról költöztek be Addisz-Abebába, és bizonyos szempontból hasznos funkciót látnak el, mert kordában tartják a kóbor kutyákat és macskákat, és eltakarítják az elpusztult lovak és egyéb állatok tetemét. A számuk azonban növekszik, és ezzel együtt a problémák száma is, mondta a BBC-nek a Born Free Foundation zoológusa, Stephen Brend.

2011-ben például vadászoknak kellett kilőniük egy falkát, mert a reptéren veszélyt jelentettek a fel- és leszálló gépekre. Az egyik köztemetőben pedig több alkalommal is arról számoltak be, hogy a hiénák kiásták a sekélyebb sírokat, és megették a holttesteket. A brit nagykövetség őre egy éjszaka körülbelül 40 hiénát látott, amint a követség kerítse mellett futottak el.

Egy férfi hiénát etet Etiópiában Forrás: AFP/Photononstop/Yvan Travert

Időnként az is előfordul, hogy az utcán alvó emberekre támadnak rá az állatok. Egy klinikán dolgozó önkéntes szerint havonta több olyan részeg vagy kábítószeres páciensük is van, akiknek az ujjait hiénák rágcsálták meg. Egy alkalommal egy olyan férfit szállítottak be hozzájuk a kórházba, akit alvás közben megskalpolt egy hiéna. Tavaly pedig egy templom előtt éjszakázó nő csecsemőjét rabolta el és ölte meg egy állat.

Decemberben egy szervezett vadászat keretén belül 10 hiénát lőttek le, amelyek a városközpont közelében tanyáztak, de még legalább féltucat odúról tudnak a környéken. A hatóságok januárban az amerikai nagykövetség közelében lőttek ki egy nőstény hiénát, melynek kölykeit most Brend neveli, és a kölykök a tervek szerint a Born Free menhelyére kerülnek majd.

A foltos hiéna egy nagytestű, 45-70 kilogramm közötti ragadozó, mely Afrikában a Szaharától délre honos. Alakja jellegezetes, mellső lábai hosszabbak, mint a hátsók, ezért a háta lejtős. Hatalmas klánokban élnek, melyeket a nőstények vezetnek. Jellemző rájuk az ivari dimorfizmus, rendszerint a nőstények nagyobbak, és az ivarszervük úgy néz ki, mint a hímek pénisze. Csapatokban vadásznak, és a harapásuk olyan erős, hogy a csontokat is könnyedén eltöri.