Szemünk láttára izmosodik az ebola

Vágólapra másolva!
Az ebolavírus éppen olyan mutációkon megy át, amelyek még halálosabbá tehetik. A vírus genetikai állománya már több mint háromszázszor változott a korábbi vírustörzsekhez képest.
Vágólapra másolva!

„Azonnali beavatkozásra van szükség, mielőtt az ebolavírus egy újabb mutációval könnyebben átadhatóvá válna, és fenyegetést jelentene az Egyesült Államokra” – mondta Barack Obama az NBC tévécsatornának adott interjújában, amikor arról beszélt, hogy amerikai katonai erőket vezényelnek Nyugat-Afrikába, hogy biztosítsák az egészségügyi dolgozók munkáját.

Minél tovább tart a járvány, annál több lehetősége lesz a vírusnak mutálódni. „A genetikai állományban bekövetkező legapróbb változásnak is komoly következménye lehet” – mondta Jonas Schmidt-Chanasit virológus, a Bernhard Nocht Institute for Tropical Medicine munkatársa.

A kutató szerint a vírus fertőzőképesebbé válhat a közeljövőben. A legrosszabb forgatókönyv azonban az lenne, ha az ebola képessé válna a levegőben való terjedésre.

Háromszázszor mutálódott

A kórokozó a korábbi ebolatörzsekhez képest több mint háromszáz alkalommal esett át mutáción, ezek közül ötven pedig a 2014-es kitörés óta történt. Ez egyértelműen azt bizonyítja, hogy a vírus mutációk sorozatán esik át, amelyek ráadásul nem következmények nélküli változások: a kutatók számos olyan - a kórokozó számára kedvező - mutációt fedeztek fel, amelyek a vírus fehérjeburkát érintették.

Stephen Gires, a Harvard Egyetem kutatója ugyanakkor úgy véli, nem lehet egyértelműen eldönteni, hogy a mostani súlyos járványügyi helyzetért ezek a genetikai módosulások tehetők-e felelőssé.

Nem olyan, mint az influenza

Schmidt-Chanasit szerint azonban az ebola mutációja nem lesz olyan gyors, mint az influenzavírusé. Olyan gyors azonban lehet, hogy ellenállóvá váljon a közeljövőben várható vakcinákkal és gyógyszerekkel szemben.

A virológus szerint sokkal súlyosabb problémát jelent most a kórházi férőhelyek és az orvosok hiánya, valamint az, hogy a mostani járvány a világ egyik legnépesebb térségében pusztít.