Újabb elveszett angol király nyomában a kutatók

király 330
István által veretett ezüstpénz, az uralkodó képével
Vágólapra másolva!
Éppen hogy megtörtént III. Richárd újratemetése, máris egy újabb elveszett király után kutatnak angol régészek – ezúttal I. Hódító Vilmos unokáját keresik.
Vágólapra másolva!

Az angol István király

Brit régészek egy iskola focipályája alatt remélik megtalálni az elveszett királyt. Alig néhány nappal azután, hogy a korábban egy vidéki parkoló betonja alatt meglelt III. Richárdot újratemették, a nyomon lévő archeológusok I. (Hódító) Vilmos unokáját, Istvánt szeretnék megtalálni.

I. (Hódító) Vilmos portréja. Unokája, István uralkodása alatt feudális anarchiába fulladt az ország Forrás: Wikimedia Commons

István angol király, vagyis Blois-i István (uralkodott: 1141-től 1154-ig) elég zűrzavaros időszakban ült a trónon: megszegte I. Henriknek tett esküjét, és elűzte a trón várományosát, Henrik lányát, Matildot (angolosan: Maud).

Matild, vagy angolosan Maud portréja egy 19. századi litográfián Forrás: Origo

Ezért Matild az apjához hű urakkal és I. Dávid skót király támogatásával István ellen vonult. Közben a lordok és bárók igyekeztek kihasználni az anarchikussá vált hatalmi helyzetet, hogy minél több befolyást szerezzenek maguknak. István végül békét kötött Matilddal, és fiának ígérte a trónt.

A favershami apátság romjai egy 1727-ből származó rézmetszeten Forrás: Wikimedia Commons

Az uralkodó 1154-ben, 58 éves korában hunyt el.

Megvannak a királyi kripták?

Istvánt a favershami apátságban helyezték örök nyugalomra, amelyet VIII. Henrik 1538-ban leromboltatott.

1965-ben régészek átkutatták az egykori kolostort, de István csontjait nem találták meg.

VIII. Henrik családja körében. Az angol uralkodó zűrzavaros válási ügyei miatt összeveszett a pápával, és - többek között - bezáratta a szigetországban működő kolostorokat Forrás: Wikimedia Commons

Egy helyi archeológus, Dr. Brian Philp úgy véli, hogy megtalálta az apátság korábban nem vizsgált királyi kriptáit, amelyek Hódító Vilmos unokájának földi maradványait rejthetik.

Faversham, a királyi apátság

A favershami apátságot István és felesége, Boulogne-i Matilda (1103 – 1152) alapította 1147-ben. Az apátság területén királyi mauzóleumot kívántak építeni a Blois ház számára, mivel úgy remélték, hogy a família hosszú évekig uralkodik majd Anglia trónján. Az apátságot akkor rombolták le, amikor a válásai miatt a pápával szembeforduló VIII. Henrik a 16. század első felében az összes kolostort felszámolta az országban. Az egykori hatalmas építménynek ma már csak két istállója áll.

Ha megvannak a kripták, meglesznek a királyi csontok is

Dr. Philp úgy gondolja, hogy az apátság kriptái az Erzsébet Királynő Általános Iskola focipályája alatt rejtőzhetnek.

István portréja Forrás: Wikimedia Commons

A kutató szerint azért nem találták meg korábban István földi maradványait, mert a pincéket nem tárták fel teljesen. „Ha megvan a kripta pontos helyszíne, talán meglesznek a csontok is” – nyilatkozta a régész.

István által veretett ezüstpénz, az uralkodó képével Forrás: Wikimedia Commons

Dr. Philp arra számít, hogy a munkálatokat már ezen a héten megkezdhetik. „Reméljük, hogy az iskola és a Faversham Társaság is együttműködik majd velünk” – mondta el a Daily Mailnek. –„Ez Kent egyik nagyon fontos történelmi helyszíne”- fűzte hozzá az archeológus.