Elhaladt a Plútó mellett a New Horizons

A Plútó vonzásában
Vágólapra másolva!
Pár óra múlva akár új, szuperközeli képeket is kaphatunk a Plútóról és holdjairól – a New Horizons, miközben elhalad a törpebolygó mellett, néma rádiócsendbe burkolózik, de utána elkezdi sugározni az adatokat a Földre.
Vágólapra másolva!

Történelmi pillanathoz érkeztünk: az űrkutatás történetében most először közelíti meg ember alkotta eszköz a Plútót és holdjait, értékes adatokat szolgáltatva számunkra az égitestekről és a Kuiper-öv objektumairól.

A Plútó illusztrációja a Hubble-űrteleszkóp adatai alapján Forrás: Wikimedia Commons

Csak az egyik oldaláról kapunk majd képeket

A New Horizons a Charon visszaverődő fényénél fogja fotózni a Plútót – néhány csillagász úgy gondolja, hogy a hold és a törpebolygó légköre összeérhet az egymáshoz mért relatív közelségük miatt.

A szonda adatokat gyűjt a Plútó felszíni és légköri jellemzőiről.

Mivel a Plútó tengely körüli forgása lassú, a nagy felbontású képek ugyanazt az oldalát mutatják majd a törpebolygónak.

Tegnap kaptunk utoljára jeleket a szondáról

Az űrszonda 7,5 milliárd kilométerre lesz a Földtől, amikor találkozik a törpebolygóval, és 12 500 kilométerre halad el a Plútó mellett, kisebb távolságra a holdjai keringési pályájánál. A NASA kutatói utoljára tegnap este voltak kapcsolatban a New Horizons szondával, azóta arra várnak, hogy a rádiócsend után megérkezzenek az első adatok.

Pár óra múlva láthatjuk az új képeket a Plútóról Forrás: NASA/Johns Hopkins

Nem csak a Plútót vizsgálják

A beérkező adatokkal a mind a Plútóról, mind pedig a Naprendszerről, sőt az alig ismert törpebolygókról is többet tudhatunk meg.

A becsapódásos kráterek Plútó felszínén megfigyelt méreteloszlása a Kuiper-öv objektumainak méreteloszlására utal, ez utóbbi pedig a Naprendszer peremvidékének fejlődéstörténetéről árulkodik. A Plútó forgástengelyének sajátos helyzete is hasznos felismerésekhez segíthet hozzá – sok, Naprendszeren kívüli planéta ugyanis annyira közel kering a központi csillagához, hogy annak fénye mindig csak az egyik oldalát világítja meg.

A New Horizons korábbi színes felvétele a Plútóról Forrás: NASA/JHUAPL/SWRI

Kilenc hónapot kell várnunk az adatokra

A New Horizons 2006. január 19-én indult el a New Frontiers program első küldetése keretében. Energiaellátását egy radioizotópos termoelektromos generátor (RTG) biztosítja. A nagy távolságra figyelemmel egy viszonylag nagy méretű, 2,1 méter átmérőjű parabolaantenna felel a rádiójelek hazajuttatásáért. A legtöbb adat majd szeptembertől kezd érkezni, és az összes mérési eredmény nagyjából kilenc hónap alatt ér el majd a Földre.