A világ legnagyobb klóngyárát építik Kínában

2030, népszerű foglalkozások, klónozás
Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb, haszon- és háziállatok ipari klónozására szolgáló gyárát építik Kínában. Génbank is lesz egyben, 9,1 milliárd forintnyi jüanból épül.
Vágólapra másolva!

A 200 millió jüanba (9,1 milliárd forintba) kerülő létesítményben klónlaboratórium és génbank is lesz - közölte a Hszinhua kínai hírügynökség a Boyalife kínai cég internetes oldalán kedden megjelent közleményre hivatkozva.

Kutyákat is klónozhatnak

Az észak-kínai kikötővárosban, Tiencsinben épülő gyár jövőre kutyákat, versenylovakat és szarvasmarhákat klónoz. A cél, hogy százezer klónmarhát "állítsanak elő". Hszü Hsziao-csun, a Boyalife vezetője szerint a termelést egymillióra kell majd növelni, a kínai tenyésztők ugyanis jelenleg nehezen szolgálják ki a piaci igényeket.

A kínai gazdák nehezen szolgálják ki a piaci igényeket, ezért lehet szükség a klónozásra Forrás: AFP

Emberi klónozás is van a dologban?

A klóngyár építésében a Boyalife mellett a Sooam Biotech dél-koreai vállalkozás is érdekelt. Alapítóját, Hvang Vu Szukot tíz éve

emberi embriók klónozásával vádolták, ráadásul kiderült, hogy kutatásai során csalt és etikailag megkérdőjelezhetően járt el.

A közösségi oldalakon sokan fejezték ki aggodalmukat és nemtetszésüket a klóngyár miatt, többeket a klónozott hús piacra kerülése aggaszt. A kutyák klónozásának tervét is bírálják, a tervek szerint ugyanis a négylábúakból egyrészt háziállatok, másrészt rendőrségi munkatársak válnának. A bírálók szerint Kínában már most is túl sok olyan kutyát ölnek meg, amelyekről senki sem gondoskodott.

Tűz Tiencsinben 2015. augusztus 13-án, miután az előző éjjel robbanássorozat történt az észak-kínai kikötőváros ipari negyedében. A klóngyár a felrobbant vegyi üzem helyén épül Forrás: MTI/EPA

A gyár ráadásul annak a tiencsini vegyi üzemnek a közelében lesz, amely augusztusban felrobbant, 165 ember életét kioltva.