Újraindítják az óriásteleszkóp építését Hawaiin

TMT
Vágólapra másolva!
Több mint kéthónapos megszakítás után szerdán újraindítják a világ egyik legnagyobb teleszkópja, a harminc méteres tükörátmérőjű TMT építését Hawaiin, a Mauna Kea vulkán csúcsán. A munkálatokat áprilisban függesztették fel az őslakosok tiltakozása miatt.
Vágólapra másolva!

A 4,1 milliárd dolláros (1100 milliárd forint) projekt amerikai és kanadai egyetemek, valamint japán, kínai és indiai intézetek együttműködésében valósul meg.

A jelenlegi csillagászati teleszkópoknál lényegesen nagyobb TMT 30 méter átmérőjű főtükre 492 darab, egyenként 1,4 méteres szegmensből áll majd.

Az első galaxisok születését figyelhetjük

A gigantikus berendezésnek köszönhetően a tudósok tanulmányozhatják - többek között - az első galaxisok születését és a csillagvárosok evolúcióját, valamint vizsgálhatják, hogy ezek milyen kölcsönhatásba lépnek a szupermasszív fekete lyukakkal.

A szent hegyre tervezték

A Mauna Kea ideális a teleszkóp megépítésére, hiszen az év 300 napján tiszta az égbolt, s minimális a fény- és a levegőszennyezettség mértéke.

A jelenlegi csillagászati teleszkópoknál lényegesen nagyobb TMT 30 méter átmérőjű főtükre 492 darab, egyenként 1,4 méteres szegmensből áll majd Forrás: TMT

Ugyanakkor az őslakos hawaiiak tiltakoznak a tervek ellen, mivel szent helynek tartják a hegyet: úgy tartják, hogy Hawaii istene a vulkán tetején lakik, ráadásul ott van legszentebb és legmélyebben tisztelt őseik temetkezési helye is.

A munkálatokat áprilisban függesztették fel, amikor a rendőrség több mint egy tucat tüntetőt vett őrizetbe, akik a hegycsúcsra vezető utak lezárásával próbálták megakadályozni az építkezést.

A szervezés minőségén javítottak

A projektet jegyző nonprofit társaság választmányának elnöke, Henry Yang közleményben jelentette be, hogy a testület kéthavi konzultációk után döntött a folytatásról. Mint kiemelte, a szünetet a munka jobb megszervezésére fordították. "Biztosak vagyunk abban, hogy a korlátozott idejű és kiterjedésű földhasználat során kellő gondossággal bánunk e becses területtel egy olyan, az emberiség egészét szolgáló projekt megvalósítása érdekében, amellyel megismerhetjük a világegyetem titkait, kitágítjuk a tudomány határait" - fogalmazott Henry Young.

A Mauna Kea a hawaii őslakosok szent hegye, ezért tiltakoznak a projekt ellen Forrás: TMT

A jóhiszeműség teljes hiányának értékelte a választmány döntését Kealoha Pisciotta, a hat felperes egyike, akik az építkezés megakadályozása érdekében bírósághoz fordultak.

Tiszteletben tartják a tiltakozók jogait is

David Ige kormányzó szerint a nonprofit társaság vezetőségének jogában állt dönteni az építkezés folytatásáról, ugyanakkor, mint kijelentette, tiszteletben tartja a tiltakozók jogait is, akik bírósági keresetet nyújtottak be. A Hawaii Legfelsőbb Bíróság augusztus 27-re tűzte ki az ügy meghallgatását.