Trónok harca a méheknél

méh
Méhkirálynő (középen) a kaptárban
Vágólapra másolva!
A Trónok harcában szereplő Westeros földje békés hely egy méhkaptárhoz képest. Ahhoz, hogy megragadja az uralmat, a méhkirálynőnek elég sok családtagot kell lemészárolnia. Uralkodása alatt meg állandóan attól kell rettegnie, mikor fog rátámadni egy fiatal királynő, és űzi el a trónjáról.
Vágólapra másolva!

A méhkirálynők élete azzal kezdődik, hogy meggyilkolják az összes lánytestvérüket. Az elsőként kikelő királynő, magas frekvenciájú, sípoló hangot bocsát ki. Amikor a királynő körül tevékenykedő méhek meghallják ezt a hangot, elcsendesednek (holott ők maguk is képesek hangkibocsátásra). A többi királynőjelölt viszont szintén „csatakiáltást” hallat.

Testvérgyilkosságok

Ez utóbbi azonban nem túl jó ötlet akkor, amikor még mindig egy lépsejtbe befalazva fejlődik valaki. A még ki nem kelt királynők sípolása gyakran arra ösztönzi a kikelt királynőt, hogy darabokra tépje a sejteket és megölje a testvéreit.

Méhkirálynő (középen) a kaptárban Forrás: Wikimedia Commons

Ahogy az uralkodó királynő idősebb lesz és a dolgozók észreveszik, hogy csökken a petetermelése, új királynőnevelő sejtek építésébe fognak. Ilyenkor a királynő megpróbálja megölni a gyerekeit. Nem szokatlan, hogy igyekszik megközelíteni és széttépni az új királynősejteket. A dolgozók sokkal izgatottabban tűrik ezt, mint a nővérgyilkosságokat. Izgatottá válnak, de ennek ellenére nem gátolják meg a mészárlást.

Királynőgyilkosságok

Amikor azonban új királynő kezd kibújni, a dolgozók elvesztik a türelmüket a régivel szemben. Néha kivonszolják a kolóniából vagy befalazzák, és éhhalálra kárhoztatják. Esetenként azonban „királynőlabdát” alakítanak. A dolgozók hirtelen körülveszik a királynőt és labdát formálnak körülötte.

Amikor elfoglalták a helyüket, fullánkjuk a központ felé néz. Lényegében úgy végeznek a királynővel, ahogy a szenátorok iktatták ki Julius Caesart. Mihelyt a királynő elpusztult, kivonszolják a tetemét, végignézik, ahogy az új királynő lemészárolja a lánytestvéreit, és megint újra kezdődik a ciklus.