Rejtélyes zöld lényt találtak Tajvan partjainál

fonálféreg
Vágólapra másolva!
Egy titokzatos zöld lényről készült videó tartja lázban az interneten szörfözőket. Az állat a betonon csúszva – vélhetően táplálékot keresve – öltögeti hosszú, rózsaszín, bizarr küllemű ormányát. Egyelőre csak találgatnak, hogy az állat milyen fajba tartozhat.
Vágólapra másolva!

A tajvani kikötőben készült felvétel alaposan felpörgette a közösségi médiát, szakértők és laikusok egyaránt beszálltak az állat kilétéről folyó vitába. A legtöbben azt az elméletet támogatják, hogy

egy, a zsinórférgek (Nemertea) törzsébe tartozó fajról lehet szó

– olvasható a Daily Mail weboldalán.

Akkora, mint egy horgászbot

A videó a Facebookon kezdte világhódító útját, és bár azóta az eredeti feltöltő levette profiljáról a felvételt, időközben annyira népszerű lett, hogy utat talált több videomegosztóra, többek között a YouTube-ra is. A 34 másodperces klip elején egy horgászbot hosszával összehasonlítva megcsodálhatjuk az állat teljes testhosszát, amely közel egy méter.

Nem idegen, de különleges

Akárcsak több hasonló videónál, itt is felmerült az „idegen életforma” potenciális magyarázatként. A legvalószínűbb feltételezés azonban az, hogy egy zsinórféregfajról lehet szó, amelyet a víz mosott a kikötő betonjára. Habár a zsinórférgek leggyakrabban mindössze néhány milliméter hosszúak, akadnak beszámolók olyan egyedről,

amelynek testhossza elérte az 54 métert is.

A Nemertea törzs tagjai színükben is változatosak, előfordulnak közöttük zöld, piros, sárga és narancssárga példányok is.

Ami biztos, hogy rózsaszín ormányszerű szerve (proboscis) van, amely a zsinórférgek közös jellemzője. Az ormány az előbél előtt, a testüreg többi részétől elválasztott üregben nyugszik, kinyújtva háromszor hosszabb lehet, mint az állat teste. A szervet valósággal kilövi a préda felé, majd azzal ragadja meg. Az ormányon méregmirigyekkel összekötött szúróserték (stylet) is vannak.