2016-ban a kockás sikló az év hüllője

sikló
2016-ban a kockás siklót választották az év hüllőjének
Vágólapra másolva!
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya  a kockás siklót választotta 2016 év hüllőjének. 
Vágólapra másolva!

Még a vízisiklónál is vízibb kígyó

Sokakat talán meglep, hogy a Balatonban és a vizes élőhelyeken látott vízisiklónál is gyakrabban lehet találkozni a kockás siklóval (Natrix tessellata),

amely a kikötött csónakokban, hajókon valamint a víz közeli hétvégi házakban is szívesen megbújik,

ezért nyaranként könnyen összefuthatunk vele.

2016-ban a kockás siklót választották az év hüllőjének Forrás: MMTE/Halpern Bálint

Az ember közelsége nem különösebben zavarja ezeket az állatokat, aki szemfüles, a legzsúfoltabb strandokon is megpillanthatja őket.

A fürdőzők közelsége sem zavarja a balatoni strandokon is gyakran felbukkanó hüllőt Forrás: MMTE/Halpern Bálint

Szorosan kötődik a vízhez, hiszen táplálékát elsősorban vízi élőlények, halak és a kétéltűek alkotják. Azonban vizeink természeti állapotának romlása, a folyó- és tópartok átalakítása, kiépítése komolyan veszélyeztetik a faj fennmaradását.

A Kárpát-medencétől a Kaszpi-tengerig

Európában az Appennini-félszigeten, a Balkánon és a Kárpát-medence területén honos, illetve a Fekete-tenger partvidékén, a Kaszpi-tenger környékén egészen Közép-Ázsiáig előfordul. Egy elszigetelt populációja az Aggteleki Nemzeti Park nagyobb folyóvizeiben él. Közepes termetű, átlagosan 75-100 cm hosszúságú, a nőstények nagyobbak a hímeknél.

A kockás sikló a folyóvizeket is szívesen felkeresi. A felvétel a lágymányosi Duna-parton készült egy parton napozó példányról Forrás: MMTE/Halpern Bálint

Alapvetően zöldes-, sárgásbarna vagy barna a teste alapszíne, amelyet sötétebb (barna vagy sötétszürke, esetenként fekete) pepitamintázat tarkít. Innen ered a kockás elnevezés. Az oldala gyakran kissé füstös, márványozott, olyan, mintha megpörkölődött volna.

Az év hüllőjének jellegzetes hasi mintázata Forrás: MMTE/Halpern Bálint

A hüllőkre jellemzően változó testhőmérsékletű faj,

ősszel száraz, meleg helyre vonul telelni, ahonnan április közepén bújik elő. A kockás sikló, mint minden kétéltű és hüllő Magyarországon és Európában, védett faj. Természetvédelmi értéke 25 000 forint.

Trükkös az önmentésben

A kockás sikló hatékony védekezési mechanizmust dolgozott ki arra az esetre, hogy mentse az életét.

Ha veszélyt érzékel, akkor kloákáján keresztül jellegzetes, átható, kellemetlen szagú váladékot ürít.

Ezt a bűzös váladékot nagyon nehéz lemosni, sokáig átható bűzt hagy a kézen, ha netán kézzel kísérelnénk meg eltávolítani a hajónkról vagy a nyaralóból.

Aljnövényzetben megbúvó kockás sikló Forrás: MMTE/Halpern Bálint

Éppen ezért a szakértők azt tanácsolják, hogy inkább keressünk egy olyan eszközt (pl. lapátot), amellyel nem sértjük a kockás sikló testi épségét. Ha úgy érzékelik, hogy nem érik el a kívánt hatást a bűzös anyaggal, akkor holtnak tetteik magukat. Ártalmatlan hüllő, más kígyókkal ellentétben csak nagyon ritkán harap védekezésképpen.

Az év hüllője program

Az év hüllőjével kapcsolatos programok révén az MME minél szélesebb körben szeretné megismertetni és megszerettetni ezt a különös kígyót, és felhívni a figyelmet arra, hogy

modern életünk egyre kevesebb helyet hagy az élővilágnak, köztük a kétéltűeknek és hüllőknek.

Az idei programok során az MME Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya nagy hangsúlyt fektet a faj elterjedésének feltérképezésére, amiben bárki részt vehet.

Bárki részt vehet a meghirdetett kockás sikló megfigyelési programban Forrás: MMTE/Halpern Bálint

Számos ismeretterjesztő előadással, családi programokkal és kirándulásokkal igyekeznek közelebb hozni a közönséghez hazánk legvízibb vízisiklóját. A kockássikló-védelmi évre megújult az Országos Kétéltű- és Hüllőtérképezés Program honlap felülete, ahova bárki feltöltheti megfigyelési adatait.

A kockás sikló más hüllőkhöz és kétéltűekhez hasonlóan, védelem alatt áll Forrás: MMTE/Halpern Bálint

Az MME által fenntartott alkalmazásnak köszönhetően az ország lakossága amatőr természetbúvárként nélkülözhetetlen segítséget nyújthat a veszélyeztetett állatfajok védelméhez.