Hétméteres nagy fehér cápát észleltek Dél-Ausztráliában

cápa 1600
Az észak-adriai térség volt mediterrán nagy fehér populáció második legfontosabb előfordulási területe
Vágólapra másolva!
Extrém nagy – a híradások szerint –, hét méter hosszú volt az a nagy fehér cápa, amely tegnap, vasárnap bukkant fel a dél-ausztráliai Marino Rocks közelében. A hatóságok átmenetileg lezárták a környék strandjait a fürdőzők és a szörfösök előtt.
Vágólapra másolva!

Komótosan úszott közvetlenül a felszín alatt

A parttól alig 200 méteres távolságban és közvetlenül a felszín alatt úszott lassú tempóban az a hatalmas méretű nagy fehér cápa (Carcharodon carcharias) amelyet a helyi vízi mentőszolgálat, a Westpack Lifesaver Rescue motorcsónakkal járőröző munkatársai fedeztek fel a strand közelében.

A riasztás után a fürdőzőket és a szörfösöket kiparancsolták a vízből.

A nagy fehér cápa a világtenger ma élő legnagyobb húsevő ragadozó cápa- és halfaja Forrás: Wikimedia Commons

A mentőszolgálat emberei a 20 lábas ( 6 méter és 20 centiméter) motorcsónak hosszát használták viszonyítási alapként a közvetlenül a hajó mellett elúszó ragadozó testhosszának meghatározásához.

A cápa hosszabb volt, mint a motorcsónak,

a Westpack munkatársai 23 lábra (7 méter és 13 centiméter) becsülték a nagy fehér teljes testhosszát.

A Westpack mentőhelikopterének fedélzetéről készített fotó a vasárnap felfedezett hétméteresre becsült nagy fehér cápáról, amint a felszín alatt úszik Forrás: Shark Alerts SA

(A cápáknál a teljes testhossz, a TL az orrporc, azaz a rosztrum csúcsától a farokúszó felső lebenyének végéig mért hosszúság.) A mentőszolgálat helikopteréről folyamatosan szemmel tartották a part közelébe kiúszott ragadozó mozgását; az óriás egy idő után a nyílt tenger felé fordult, és eltűnt a mélyvizekben.

– idézte a szolgálat egyik munkatársát a Shark Alerts SA a szervezet Facebook-oldalára feltöltött posztban. Ebben az időszakban (Ausztráliában a december és február közti időszakra esik a nyári évszak) nem ritkaság cápák felbukkanása a környéken.

A Guadalupe mellett a tavalyi évben megfigyelt szintén extrém nagy, közel hétméteres vemhes nagy fehér cápa Forrás: Live Science/Mauricio Hoyos Padilla

Az idei (2015-2016-os) szezonban azonban minden eddiginél több ragadozót észlelek a Surf Live Saving adatai szerint: összesen 53 különféle cápafajt. (A 2013-2014-es teljes szezonban 39 ragadozót azonosítottak ugyanitt.) Az első, január 2-án bekövetkezett cápatámadás ugyancsak Ausztráliában történt.

A hat méter feletti nagy fehér cápák már extrém ritkák

A heringcápa-alakúak rendjébe (Lamniformes) és az összesen öt fajt magába foglaló heringcápafélék családjába (Lamnidae) tartozó nagy fehér cápa (Carcharodon carcharias)

tömegét és testhosszát tekintve a világtenger ma élő legnagyobb húsevő cápafaja,

illetve ragadozó hala. A nagy fehér születéskori hosszúsága átlagosan 80-90 cm.

A nagy fehér átlagos testhossza hímeknél 3,5-4 méter, a nagyobb nőstényeknél pedig 4,5-5,5 méter között mozog Forrás: Origo

A kifejlett hímek átlagos testhossza 3,5 és 4 méter, a nagyobb testű nőstények pedig 4,5-5,5 méter hosszúak. Ismertek ennél jóval nagyobb példányok is, de szakértők szerint a 6 méteres vagy annál hosszabb egyedek nagyon ritkák.

A hollywoodi óriási szörnyetegek a fantázia világába tartoznak Forrás: Elter Tamás

Az eddig azonosított, egyik legnagyobb példányt Tajvan csendes-óceáni partvidékén fogták ki 1997 májusában, amelynek teljes testhossza 22 láb, azaz kereken 7 méter volt.

A Tajvan partjainál kifogott 7 méteres nagy fehér Forrás: Wikimedia Commons

A máltaiak által változatlanul világrekorder egyednek tartott nagy fehér cápa - amelyet 1987 áprilisában Alfred Cutajar helyi tonhalhalász fogott ki a Földközi-tengerből az apró Filfla szigete mellett - 23 láb (7 méter 13 cm) hosszú volt.

Az 1987 áprilisában Málta mellett kifogott rekorderpéldány 7 méter 13 cm-es hosszát több szakértő is kétségbe vonja Forrás: Elter Tamás archívuma

A máltai fogás hitelességét azonban több szakember, köztük a földközi-tengeri nagy fehér cápák egyik specialistája, Ian Fergusson is kétségbe vonja. A legfrissebb kutatások szerint a hím egyedek 26, a nőstények pedig 33 éves korukra válnak ivaréretté.

Egy márik óriás. A Kuba partjainál 1945-ben kifogott példány 6,4 méter hosszú volt, a súlya pedig több mint 3,5 tonnát nyomott Forrás: Wikimedia Commons

Életciklusuk igen hosszú, a faj egyedei a 70 éves életkort is elérhetik.

Kozmopolita faj, világszerte elterjedt, ám egyedszámuk alacsony, és a trópusi vizekben jóval ritkábbak, mint a mérsékelt övi tengerekben.

A nagy fehér cápa kozmopolita faj, és elsősorban a hűvösebb vizeket preferálja Forrás: Elter Tamás

Legjelentősebb populációik a kaliforniai partvidéken, Dél-Afrika atlanti partszakaszán, Ausztrália déli és nyugati partvidékén, a Földközi-tengerben és az Egyesült Államok keleti partvidékén találhatók.